SFSOPLATE-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Radovi na uređenju Magarčevog brega privode se kraju

06.09.2011. | Dnevnik

Druga faza izgradnje vidivkovca na Magarčevom bregu u Sremskim Karlovcima privodi se polako kraju. Radnici "BSD gradnje" dovršavaju oblaganje granitom ravnih površina na vrhu brega i polako raščišćavaju gradilište, što sve, po rečima njihovog direktora Borisa Stupara, treba da bude gotovo za desetak dana, kako je i planirano.

Druga ekipa radnika angažovana je na izgradnji stepeništa, od Stražilovske do Pupinove ulice, koje treba da posluže kao prečica i taj posao treba da bude završen za mesec dana.

Da bi vidikovac bio u potpunosti gotov, potrebno je još puno posla, kao što je postavljanje krsta, ugradnja dekorativne rasvete, opremanje objekta, organizacija ugostiteljske usluge i pre svega čuvarske službe. Predsednik karlovačke opštine Milenko Filipović kaže da bi najrealnije bilo očekivati da se taj objekat zvanično otvori u aprilu na početku prolećne turističke sezone.

- Ne vidim da sad na kraju turističke sezone ima smisla da otvaramo objekat, zato smo odlučili da to učinimo dogodine, na startu nove sezone - kaže Filipović.

- Biće to jedan od prepoznatljivih simbola Karlovaca. Magarčev breg kao pramac broda uranja iz pravca Stražilova u centar Karlovaca i deli ih na Gornji i Donji kraj. Jedino sa vrha ovog brega je moguće videti Karlovce kao na dlanu. Pored toga što izgradnjom vidikovca dobijamo mogućnost za panoramsko razgledanje i fotografisanje, on bi trebalo da predstavlja i proširenje turističke ponude. Svedoci smo da turisti, pre svega oni koji brodovima dolaze u Novi Sad, Karlovce razgledaju tako što dođu do česme "Četiri lava", odakle vide sve značajne objekte i odu. Od takvih gostiju Karlovci nemaju nikakve koristi. Uvrštavanjem vidikovca u ponudu, posetioci će moći da obiđu i dožive Karlovce na drugačiji način, a ukoliko, kako predviđamo, stepenište pustimo i niz drugu stranu brega, do Kapele mira, dobila bi se kružna tura, koja bi obuhvatala šire područje grada sa svim znamenitostima koje se nalaze na tom području.

Stepenište i sve površine na vidikovcu obložene su granitom, postavljen je postament za pozlaćeni krst koji, kako kaže Filipović, ima za cilj da naglasi notu duhovnosti Karlovaca budući da će dominirati nad krstovima svih crkava. Amfiteatar može da primi osamdesetak posetilaca što pruža mogućnost da se tu održavaju raznovrsne manifestacije i kulturni programi. U objektu valjkastog oblika biće kafić, gde će posetioci moći da se osveže, a iznad njega je terasa, zapravo najviša tačka vidikovca, sa koje se pruža još lepši pogled na Karlovce i okolinu.

- Moja želja jeste da se vidikovac posveti Dušku Trifunoviću, koji je zauvek postao Karlovčanin 2006. godine, tako da ćemo njegovu skulpturu kako sedi, u prirodnoj veličini, postaviti u amfiteatru, na jednom od stepenika - dodaje Filipović.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


TOYOTA-300X250-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nikola 03.09.2024.
Prodje jun odavno, djubra i napustenih pump...
Maja Gavric 23.08.2024.
Moram priznati da sam malo zatecena ovim re...
Marko 19.08.2024.
Bravo, i hvala za edukativni tekst
Antihrist 19.08.2024.
Opet Kraljevo osta poslednja rupa na sviral...
Milan 12.08.2024.
Šteta što prvo nije napravljena pruga BG - ...

;