INFONET-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Besplatna obuka upravnika o energetskoj sanaciji zgrada

04.09.2024. | eKapija

Novi ciklus besplatnih obuka pod nazivom "Uloga upravnika i lokalne zajednice u programu energetske sanacije stambenih zgrada" pokrenula je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) u saradnji sa Privrednom komorom Srbije (PKS). Cilj ovih obuka je da se unapredi korišćenje obnovljivih izvora energije i poboljša energetska efikasnost u postojećim stambenim objektima, što će doprineti ukupnoj energetskoj bezbednosti i održivosti.

Izolacija, kamena vuna

Izolacija (Foto: Pexels)

Program obuke namenjen je organizatorima profesionalnog upravljanja, upravnicima stambenih zgrada, energetskim menadžerima u lokalnim samoupravama, kao i službenicima lokalnih samouprava zaduženim za stambena pitanja, objavio je portal eKapija.

Milica Knežević, stručnjak za energetsku efikasnost u PKS, naglasila je važnost edukacije upravnika o tome šta energetska sanacija podrazumeva i koje konkretne mere mogu da se primene kako bi se ona sprovela. Ona je navela da su neki upravnici već započeli primenu određenih mera i potrebno im je dodatno znanje koje mogu steći kroz ove obuke, kako bi mogli efikasnije da deluju, bilo samostalno, bilo uz angažovanje stručnjaka.

Prema njenim rečima, upravnici treba da objasne stanarima koja je suština mera i kako se može podići kvalitet i komfor stanovanja uz manju potrošnju energije. Ključne mere energetske sanacije uključuju obnovu fasada, zamenu stolarije, vrata, prozora i sanaciju krovova.

Bojan Nikolić, predsednik Udruženja profesionalnih upravnika Beograda, istakao je da upravnici redovno organizuju sastanke sa stanarima i razgovaraju o mogućnostima za unapređenje energetske efikasnosti zgrada, navodi eKapija. Iako su upravnici nosioci konkretnih projekata, odluke o njihovoj realizaciji donose sami stanari putem zajedničkih odluka.

Na lokalnom nivou, opštine poput Savskog venca aktivno učestvuju u sprovođenju ovih mera. Jadranka Ilić, energetski menadžer opštine Savski venac, navela je da su postignuti pozitivni rezultati u obnovi fasada i stolarije, te da je cilj da ti radovi bude učestaliji, ali i da to zavisi od inicijative i odluka građana.

Lena Bratić, direktorka USAID-ovog projekta "Bolja energija", izrazila je zadovoljstvo nastavkom saradnje sa PKS na polju edukacije o energetskoj sanaciji. Navela je da su zgrade veliki potrošači energije, te da je neophodno nastaviti sa edukacijom upravnika i stanara kako bi se povećala energetska efikasnost i smanjila potrošnja.

Obuka u okviru PKS omogućava polaznicima da steknu potrebna znanja o identifikaciji, projektovanju i sprovođenju energetskih rekonstrukcija zgrada, kao i da se upoznaju sa različitim modelima finansiranja, izvorima sredstava i pravnim procedurama potrebnim za uspešnu energetsku sanaciju.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


AUSTROTHERM-300X250-BANNER
TOYOTA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Aca 14.09.2024.
Dovoljno je voziti se Bulevarom od Kaluđeri...
DARKO 09.09.2024.
Mogli bi i da napravite hotel, obzirom na k...
Nikola 03.09.2024.
Prodje jun odavno, djubra i napustenih pump...
Maja Gavric 23.08.2024.
Moram priznati da sam malo zatecena ovim re...
Marko 19.08.2024.
Bravo, i hvala za edukativni tekst

;