SFSOPLATE-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Zajednički napor Srbije i Crne Gore za rekonstrukciju pruge Beograd-Bar

03.09.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Srbija i Crna Gora udružile su snage u cilju obnove dela pruge Beograd-Bar, najavljujući troškove rekonstrukcije na teritoriji Srbije u rasponu od 1,5 do 2 milijarde evra. Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, izjavio je da je zajednički nastup prema Evropskoj komisiji (EK) ključan za dobijanje potrebne finansijske podrške. On je izrazio uverenje da će EK prepoznati značaj ovog projekta u kontekstu Plana rasta za Zapadni Balkan.

Pruga

Ilustracija (Foto: Pixabay)

U Beogradu je juče potpisano Zajedničko pismo upućeno Evropskoj komisiji, koje su potpisali ministar Vesić i crnogorska ministarka saobraćaja Maja Vukićević. Ovim dokumentom potvrđena je namera obe zemlje da se zajedno bore za obnovu ove važne železničke rute. Obnovljena pruga bi omogućila brzine do 120 kilometara na sat, dok će na određenim deonicama vozovi saobraćati brzinom od 80 kilometara na sat, prenela je Beta.

Vesić je naveo da je u Srbiji završena rekonstrukcija deonice od Resnika do Valjeva, dok preostaje modernizacija dodatnih 210 kilometara od Valjeva do Vrbnice. Istovremeno, Crna Gora planira obnovu 160 kilometara svog dela pruge. Detalji o konačnim troškovima radova biće poznati nakon završetka tenderskog postupka.

Ministar je istakao da slične inicijative postoje i sa drugim susednim zemljama. Srbija i Severna Makedonija zajednički su zatražile sredstva od Evropske unije za obnovu pruge Brestovac-Skoplje, dok saradnja sa Bosnom i Hercegovinom uključuje planove za rekonstrukciju pruge Beograd-Sarajevo.

Vesić je naglasio da je cilj ovih projekata jačanje regionalne saradnje i bolja povezanost sa susednim državama.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


TOYOTA-300X250-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Aca 14.09.2024.
Dovoljno je voziti se Bulevarom od Kaluđeri...
DARKO 09.09.2024.
Mogli bi i da napravite hotel, obzirom na k...
Nikola 03.09.2024.
Prodje jun odavno, djubra i napustenih pump...
Maja Gavric 23.08.2024.
Moram priznati da sam malo zatecena ovim re...
Marko 19.08.2024.
Bravo, i hvala za edukativni tekst

;