INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Lift za bicikle!

04.12.2014. | Gradjevinarstvo.rs

Vožnja biciklom je odličan način dolaska na i sa posla. Tako zdravo, veoma ekološki, vrlo isplativo. Ali, ako vaš put kući podrazumeva ogromno brdo, previše je lako odustati od te ideje i otići javni prevozom ili automobilom na posao.

Stanovnici brda Brubaken, koje se nalazi u norveškom gradu Trondhajmu, nemaju ovaj problem. Pre devetnaest godina (dakle, davne 1993.) oni su bili blagosloveni sa liftom za bicikle „Trampe“ koji gura bicikliste uz brdo bez potrebe da siđu sa svojih bicikala.

Kako bi koristio eskalator, biciklista mora da se odveze do podnožja brda i da stavi svoju desnu nogu na malu nogaru koja štrči iz ležišta koje se proteže duž ivičnjaka. Nogara se zatim pomera sve do vrha brda, gurajući biciklistu zajedno sa sobom. Postoji više nogara razdvojenih svakih 20 metara kako bi se omogućilo da do šestoro biciklista koriste lift istovremeno.

„Trampe“ je prvi i, za sada, jedini lift za bicikle na svetu. On je 2013. godine obnovljen od strane francuske kompanije SKIRAIL i rebrendiran pod nazivom „CycloCable“.

Kompanija kaže da je optimistična u pogledu angažovanja postavki liftova za bicikle širom Evrope, SAD-a, Kanade i Istočne Azije, ali je za sada nedostatak novca posvećen biciklističkoj infrastrukturi onemogućio šire tržišno usvajanje. Sistem „CycloCable“ koša oko 2.800 američkih dolara po metru dužno za postavku, i može da obradi uspone do 500 metara.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;