Lift za bicikle!

04.12.2014. | Gradjevinarstvo.rs

Vožnja biciklom je odličan način dolaska na i sa posla. Tako zdravo, veoma ekološki, vrlo isplativo. Ali, ako vaš put kući podrazumeva ogromno brdo, previše je lako odustati od te ideje i otići javni prevozom ili automobilom na posao.

Stanovnici brda Brubaken, koje se nalazi u norveškom gradu Trondhajmu, nemaju ovaj problem. Pre devetnaest godina (dakle, davne 1993.) oni su bili blagosloveni sa liftom za bicikle „Trampe“ koji gura bicikliste uz brdo bez potrebe da siđu sa svojih bicikala.

Kako bi koristio eskalator, biciklista mora da se odveze do podnožja brda i da stavi svoju desnu nogu na malu nogaru koja štrči iz ležišta koje se proteže duž ivičnjaka. Nogara se zatim pomera sve do vrha brda, gurajući biciklistu zajedno sa sobom. Postoji više nogara razdvojenih svakih 20 metara kako bi se omogućilo da do šestoro biciklista koriste lift istovremeno.

„Trampe“ je prvi i, za sada, jedini lift za bicikle na svetu. On je 2013. godine obnovljen od strane francuske kompanije SKIRAIL i rebrendiran pod nazivom „CycloCable“.

Kompanija kaže da je optimistična u pogledu angažovanja postavki liftova za bicikle širom Evrope, SAD-a, Kanade i Istočne Azije, ali je za sada nedostatak novca posvećen biciklističkoj infrastrukturi onemogućio šire tržišno usvajanje. Sistem „CycloCable“ koša oko 2.800 američkih dolara po metru dužno za postavku, i može da obradi uspone do 500 metara.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 04.08.2020.
Dobar dan, želim da odradim izolaciju krova...
Шумадинац 03.08.2020.
Да ли заиста нема никог ко би сагледао неоп...
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...