SFSOPLATE-468X60-BANNER

POLET-970X250-BANNER

Šta treba da znate pre nego što počnete izgradnju bazena?

16.07.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Pre nego što započnete izgradnju bazena, važno je da imate na umu nekoliko ključnih stvari koje će vam pomoći da proces protekne uspešno i bez problema. Jedna od tih stvari je informisanje o različitim vrstama bazena i materijalima koji se koriste za njihovu izgradnju. Betonski, montažni ili poliesterski… svi imaju svoje prednosti i nedostatke, pa je važno da odaberete onaj koji najbolje odgovara vašim potrebama i okruženju.

Hotel Tonanti, Vrnjačka Banja (Foto: Dušan Stojančević)

Kako se postiže dugotrajna funkcionalnost bazena? Razgovarali smo o tome sa stručnjacima iz kompanije Mapei Srbija.

Koju vrstu bazena investitori najčešće biraju?

Betonski bazeni su čest izbor investitora zbog prilagodljivosti u pogledu veličine i oblika. Investitori često žele bazen koji se savršeno uklapa u njihov prostor, a upravo betonska školjka omogućava fleksibilan dizajn.

Ipak, pre estetike, bitno je ispoštovati određene građevinske standarde. Da li će konstrukcija bazena trajno zadržati svoju funkciju, mnogo zavisi i od izbora i kvalitetne ugradnje hidroizolacionog sistema, kao i materijala za polaganje završne obloge - lepkova i masa za fugovanje.

Šta treba da znamo pre betoniranja?

"Ključno je izvoditi betoniranje sa što manje prekida. Kada su prekidi neizbežni, važno je da se obrade bubrećim trakama," ističu eksperti iz Mapei Srbija i dodaju da "površina očvrslog betona mora da bude bez pukotina, a to se postiže upotrebom sredstava za kontrolisano skupljanje i/ili ekspanziju u ranim fazama očvršćivanja, vibriranjem betona tokom ugradnje ili adekvatnom negom."

Crni vrh

Hotel Crni vrh, Divčibare (Foto: Mapei)

Šta je najbitnije za izgradnju betonskog bazena?

Za dugotrajnu funkciju bazena, ključna je vodonepropusnost. "Preporučujemo upotrebu betona sa dodatkom superplastifikatora kako bi se postigla niska vodocementna mešavina, što daje lako ugradivu i obradivu betonsku mešavinu. Ovo osigurava vodonepropusnost očvrslog betona i produžava životni vek bazena," objašnjavaju u građevinskoj kompaniji Mapei.

Da bi se osigurala potpuna vodonepropusnost, stručnjaci preporučuju zaštitu betona elastičnim hidroizolacionim sistemom na bazi polimer-cementa. Ovaj sistem se nanosi u dva sloja sa ojačanjem mrežicom od alkalnootpornih staklenih vlakana.

Mesta prodora kroz hidroizolacioni sloj, poput podnih i zidnih mlaznica, lampi i sl. dodatno se obrađuju hidroekspanzivnim pastama i vodonepropusnim epoksidnim malterima, a uglovi gumiranim trakama kako bi se osigurala potpuna zaštita od prodora vode.

Koje opcije postoje za završne obloge?

Postoji više mogućnosti, u zavisnosti od ličnog ukusa, estetike, brzine ugradnje, trajnosti, cene itd. Ipak, obloga betonskih bazena su najčešće keramičke pločice i različite vrste mozaika: stakleni, keramički, kameni ili porcelanski.

Hotel Sunce, Sokobanja (Foto: Mapei)

Pre polaganja završne obloge od keramičkih pločica ili mozaika neophodno je uraditi reprofilaciju podova i zidova, da bi se površine dovele u potrebnu geometriju. Za ravnanje dna bazena koristi se estrih, a zidova reparaturni malter. Tek po sazrevanju estriha i maltera može se početi sa ugradnjom hidroizolacionog sistema.

Kako da odaberemo lepak?

Izbor lepka igra ključnu ulogu u trajnosti sistema. Biramo ga, pre svega, u zavisnosti od vrste obloge. Ipak, izbor za bazene bi uvek trebalo da budu poboljšani, deformabilni lepkovi jer dobro reaguju na očekivana pomeranja usled promena u temperaturi.

Za mozaik se koriste posebno formulisani lepkovi fine granulacije i bele boje, kako bi se najpre istakao a onda i očuvao izgled mozaika tokom vremena.

Fugovanje pločica i obrada detalja

U bazenima koji koriste hemijski tretiranu vodu koriste se posebne mase za fugovanje i zaptivanje koje su otporne na hemikalije i temperaturne promene. Za fugovanje se koriste vodootporne, polimerom modifikovane mase na bazi cementa ili epoksida koje pružaju dodatnu otpornost i zaštitu.

Spojevi i dilatacije se obrađuju elastičnim silikonskim masama koje su otporne na buđ i hemijska opterećenja. Nakon što mase za fugovanje i zaptivanje očvrsnu, bazen je potpuno pripremljen za bezbednu i dugotrajnu upotrebu.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nikola 03.09.2024.
Prodje jun odavno, djubra i napustenih pump...
Maja Gavric 23.08.2024.
Moram priznati da sam malo zatecena ovim re...
Marko 19.08.2024.
Bravo, i hvala za edukativni tekst
Antihrist 19.08.2024.
Opet Kraljevo osta poslednja rupa na sviral...
Milan 12.08.2024.
Šteta što prvo nije napravljena pruga BG - ...

;