Najveća kula za testiranje liftova na svetu

12.05.2016. | Dezeen

Jedan od najvećih proizvođača liftova na svetu je predstavio planove za izgradnju 270 metara visokog nebodera u Šangaju koji će biti posvećen testiranju liftova.

Postavljena da bude najviša nadzemna test kula ikada izgrađena, ovaj neboder će omogućiti istraživanje i razvoj proizvoda za firmu Otis, kompaniju koja stoji iza liftova u najvišim svetskim zgradama, kao što je 828 metara visoka „Burj Khalifa“ u Dubaiju.

Brend - koji takođe obezbeđuje liftove za novu 599 metara visoku zgradu „Ping An Finance Centre“ u Šendženu i 555 metara visoku kulu „Lotte World Tower“ u Seulu - planira da koristi građevinu za testiranje novih tehnologija.

Oni tvrde da će im zgrada omogućiti da obezbede „veću efikasnost i manji prostor, kao i sigurnost, udobnost i praktičnost za putnike“.

Otis je osnovao u 19. veku izumitelj sigurnosnih liftova, Elisha Graves Otis, i danas ova firma održava preko 2 miliona liftova i pokretnih stepenica širom sveta.

„Kao lider u industriji koja je uvela tehnologiju sigurnosnih liftova, ovo je snažan primer kako se ulaže u ubrzavanju inovacija i razvoju tehnologije za naše sledeće generacije liftova i usluga“, izjavio je predsednik kompanije Philippe Delpech.

Lift kule su obično visoke oko 100 metara, ali je povećanje izgradnje nebodera širom sveta stvorilo potrebu za mnogo višim test objektima.

Među najvišim primerima su već izgrađene kule „Hitachi G1 Tower“ visoka 213 metara i „Solae“ visoka 173 metara, obe u Japanu, dok je 205 metara visoka kula „Hyundai Asan Tower“ u Južnoj Koreji.

Ovi objekti će verovatno i dalje rasti, jer stručnjaci smatraju 2016. kao godinu početka ere megavisokih nebodera.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Veoma sam zadovoljan sa vašim solarnim sist...
Miloš 01.01.2020.
Ona trolejbuska okretnica, koju je neki "mo...
SAŠA 23.12.2019.
Ovo je dokaz da građane ne treba uzimati mn...
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...