INFONET-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Obeležena godišnjica radova na Andrićgradu otkrivanjem spomenika Ivi Andriću

29.06.2012. | RTS

U Višegradu je juče otkrivanjem biste nobelovcu Ivi Andriću obeležena godišnjica početka radova na Andrićgradu, čiji je idejni tvorac reditelj Emir Kusturica.

- Istina je da Andrićgrad nastaje kao grad stvaralaštva, umetnosti i pomirenja. Biće to internacionalna pozornica na kojoj će se ponavljati propuštene lekcije iz renesanse - rekao je Kusturica obraćajući se prisutnima.

Prema njegovim rečima, ono što je već izgrađeno u Andrićgradu "nije fatomorgana niti lažna slika života koju često stvara savremena arhitektura, već srce Andrićevog grada, njegov glavni trg, koji nosi ime Nikole Tesle".

Kusturica je poručio da je Andrićgrad "nastao kao reakcija na rušenje Andrićeve biste 1991. godine i ideje da nije red rušiti spomenike nobelovaca".

Kusturica je počasnim građanima Andrićgrada proglasio Dodika, književnika Matiju Bećkovića i šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića, kojima je uručio ključeve Andrićgrada.

Vlada RS, opština Višegrad i Kusturica su prošle godine za izgradnju Andrićgrada formirali zajedničko preduzeće, čiji je većinski vlasnik Kusturica. Procenjuje se da će izgradnja Andrićgrada koštati oko 15 miliona evra.

Povezane vesti:

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


TOYOTA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nikola 03.09.2024.
Prodje jun odavno, djubra i napustenih pump...
Maja Gavric 23.08.2024.
Moram priznati da sam malo zatecena ovim re...
Marko 19.08.2024.
Bravo, i hvala za edukativni tekst
Antihrist 19.08.2024.
Opet Kraljevo osta poslednja rupa na sviral...
Milan 12.08.2024.
Šteta što prvo nije napravljena pruga BG - ...

;