INFONET-468X60-BANNER

POLET-970X250-BANNER

EBRD: Stižu nova ulaganja

21.06.2011. | S. Moravčević | Večernje novosti

"Jedan od glavnih izazova za Srbiju u narednom periodu jeste uspostavljanje boljeg dijaloga Vlade sa privatnim sektorom. Srbija postaje jedno od najznačajnijih tržišta za Evropsku banku za obnovu i razvoj, sa ulaganjima u infrastrukturu, saobraćaj, železnicu, finansijski sektor, poljoprivredu."

Ovo je u ponedeljak rekao Erik Berglof, glavni ekonomista Evropske banke za obnovu i razvoj, a i posle razgovora sa srpskim privrednicima istakao da je veoma važno da se stvori veći prostor za razvoj privatnog sektora, da se obezbedi dovoljno sredstava za njegovo finansiranje, kao i da Vlada ne usporava plaćanje privatnom sektoru.

"EBRD ima u Srbiji projekte u gotovo svim privrednim sektorima, i u prošloj godini odobren je rekordan nivo sredstava od oko 580 miliona evra, a očekuje se da se sličan nivo investicija nastavi i u ovoj godini", istakao je Bergdof. "Zadovoljni smo sprovođenjem projekata u Srbiji, ali smo, budući da sa srpskim kompanijama radimo zajednički na projektima, pogođeni istim problemima koji pogađaju i privredu u Srbiji. Srbija je bila pod značajnim uticajem svetske ekonomske krize i sada je u procesu izlaska iz nje. Pred vama i dalje stoje značajni izazovi, kao što je smanjenje nezaposlenosti i procenta nenaplativih kredita."

Prema rečima Branislava Grujića, predsednika Srpskog poslovnog kluba dolazak delegacije EBRD u Srbiju mogao bi da poveća obim kredita, kao i da im pomogne da lociraju nove sektore ili projekte, gde je moguće da ulažu kao partner srpskim firmama.

"Srbiji je potreban novi investicioni ciklus, pre svega, u poljoprivredi, industriji, energetici i infrastrukturi jer bez 3 milijarde evra stranih investicija godišnje neće moći da budu sprovedeni planovi predviđeni strategijom razvoja do 2020. godine", kaže Toplica Spasojević, generalni direktor ITM grupe.

Evropska banka za obnovu i razvoj do sada je uložila oko 2,5 milijardi evra u Srbiji za razne privredne sektore i pomogla aktiviranje dodatnih ulaganja većih od 3 milijarde evra. EBRD i dalje izražava podršku razvoju privatnog sektora, naročito u oblasti koorporativnog, takođe i sektora energetike i infrastrukture, a nastaviće i sa projektima u oblasti finansija.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /slučajan izbor/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nikola 03.09.2024.
Prodje jun odavno, djubra i napustenih pump...
Maja Gavric 23.08.2024.
Moram priznati da sam malo zatecena ovim re...
Marko 19.08.2024.
Bravo, i hvala za edukativni tekst
Antihrist 19.08.2024.
Opet Kraljevo osta poslednja rupa na sviral...
Milan 12.08.2024.
Šteta što prvo nije napravljena pruga BG - ...

;