INFONET-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

XYPEX - NO EQUAL: Prva i jedina sertifikovana hidroizolacija betona na bazi kristalizacije u Evropi

17.07.2024. | Gradjevinarstvo.rs

XYPEX je jedini materijal kristalizacije koji poseduje ETA sertifikat (EAD 260026-00-0301): Hidroizolacijski dodatak za beton. Evropska organizacija za tehničku procenu (EOTA) stvorila je novi standard za vodonepropusne dodatke. Proizvod kompanije XYPEX CHEMICAL CORPORATION proglašen je prvim i jedinim dodatkom za hidroizolaciju betona odobrenim u Evropskoj uniji koji može izdržati prodiranje vode pod visokim hidrostatičkim pritiskom.

Ilustracija koja prikazuje ugljen dioksid u vazduhu koji reaguje sa kalcijum hidroksidom u betonu da bi se formirao kalcijum karbonat (Foto: Magna Coop Waterproofing)

Globalno zagrevanje je činjenica našeg vremena, a efekti negativnih klimatskih promena, izazvani ljudskom aktivnošću zbog povećane emisije gasova staklene bašte i potrošnje prirodnih resursa, snažno utiču na prirodu i stanovništvo širom sveta.

S obzirom na to da građevinska industrija ima ogroman uticaj na prirodno okruženje, planiranje, projektovanje te izgradnja "zelenih" objekata je način da se istovremeno zaštite ljudsko zdravlje i okolina.

Nema sumnje da je beton građevinski materijal koji se najviše koristi i zato će veliki deo naše izgrađene okoline daleko u budućnosti i dalje zavisiti od betona za svoje zgrade i infrastrukturu.

Međutim, kao građevinski materijal, beton se suočava sa dva velika izazova: osigurati da beton zadrži svoje performanse tokom vremena i smanjiti visok ugljenični otisak koji dolazi s njim (vidimo ovih dana rezultate klimatskih promena).

Ilustracija prodora vode u betonsku konstrukciju i štetnog dejstva korozije čelične armature (Foto: Magna Coop Waterproofing)

 

XYPEX® otkriva kako se ugljenični otisak betonskih konstrukcija može smanjiti korišćenjem XYPEX® dodatka za beton, koji obezbeđuje veći kvalitet i trajnost AB konstrukcija betona.Beton visoke izdržljivosti smanjuje ugljenični otisak povezan sa održavanjem betonskih konstrukcija.

Membranski proizvodi, u prošlosti dominantna industrija hidroizolacije betona, s visokom emisijom CO2 polako, ali sigurno gube bitku sa XYPEX®-om.

Izvođači radova i investitori su poslednjih desetak godina uvideli kako ugradnjom betona s dodatkom XYPEX®-a ne ugrađuju samo najkvalitetniju i finansijski najpovoljniju hidroizolaciju, već i vrše zaštitu AB konstrukcija uz značajno skraćenje rokova izgradnje što takođe rezultira i manjim ugljeničnim otiskom.

Beton sa dodatkom XYPEX®-a u potpunosti se može reciklirati. XYPEX® smanjuje potrebu za dodatnom radnom snagom, ne koristi dodatnu energiju za izvođenje hidroizolacije i ne sadrži VOC (isparivi organski spojevi).

Osim ekološki najprihvatljivije tehnologije, XYPEX® omogućuje i najširu primenu tehnologije na području hidroizolacije u građevini uz jednostavnost primene.

Ilustracija Xypex Kristalne Tehnologije i poređenje između tradicionalne membranske barijere i Xypex premaza (Foto: Magna Coop Waterproofing)

Aditiv obezbeđuje zaštitu betona i armature od:

  • prodora vlage i vode pod pritiskom do 1,2MPa;
  • korozije armature sposobnošću da zatvori prsline nastale usled skupljanja betona;
  • gubitka alkalnosti/pada pH vrednosti betona (karbonatizacije);
  • sulfatne korozije, za maksimalnu koncentraciju od 3500mg/l SO42-iona rastvorenih u vodi;
  • velikog broja hemijskih rastvora, uključujući kiseline i baze;
  • naftnih derivata, uključujući benzin i dizel;
  • silažnih tečnosti;
  • radon gasa.

Ilustracija betona protiv prodiranja vode, napada hloridnih jona, pucanja, karbonizacije, napada sulfata, reakcije alkalnog agregata i oštećenja od zamrzavanja (Foto: Magna Coop Waterproofing)

XYPEX® materijali su gotovo jedini ekološki hidroizolacioni proizvodi koji od same proizvodnje, skladištenja, transporta, upotrebe i reciklaže pokazuju svoju zelenu stranu jer:

  • u proizvodnji koriste malu količinu energije;
  • proizvodnja je ekološki čista i bez uticaja na okolinu;
  • u betonu se mogu 100% reciklirati, za razliku od membrane;
  • kristali ne sadrže VOC, za razliku od membrane koje ih sadrže u značajnoj meri;
  • nema iritantnog ili štetnog mirisa bilo za vreme skladištenja, transporta ili upotrebe;
  • prilikom upotrebe osiguravaju LEED bodove ekološki prihvatljive gradnje;
  • pakuju se u 100% recikliranoj ambalaži;
  • značajno smanjuju vreme i troškove izgradnje;
  • pogoršavaju svojstva tokom vremena, za razliku od membrana i drugih površinskih premaza;
  • ne koriste dodatnu energiju prilikom primene.

Predstavljen proces kristalizacije (Foto: Magna Coop Waterproofing)

Koja je prednost XYPEX-a u odnosu na druge kristalizacijske proizvode?

Materijali XYPEX® uspešno se upotrebljava preko 40 godina.

Japanski institut za ispitivanje atomske energije preporučio je ovaj sistem s obzirom na njegovu savršenu vodonepropusnost i postojanost za rezervoare nuklearnog otpada.

Kristalizacija XYPEX® ima jedinstvene osobine, koje se ne mogu uporediti sa drugim materijalima koji se upotrebljavaju kao kristalizatori betona.

Nezavisna japanska laboratorija "Central Research Laboratory of Nikki Shoji" potvrdila je rast i prodor formiranih XYPEX® kristala u dubinu 50mm u toku 26 dana.

Testiranje betonskih uzoraka-početak kristalizacije (Foto: Magna Coop Waterproofing)

Jedinstvenost, kvalitet i verodostojnost tehnologije XYPEX® osigurava se unikatnim oblikom kristala XYPEX®, čija se debljina kreće približno između 2-4μ, a njegova dužina oko 20μ, za razliku od drugih sličnih tehnologija kristalizacije čiji kristali imaju oblik romboida, debljinu 15-25μ, a dužinu 30-40μ.

Očigledno je da se veći kristali ne mogu probiti duboko ispod površine, a na taj način odoleti većim pritiscima i agesivnoj sredini, već deluju uglavnom na površinu.

XYPEX®, za razliku od drugih kristala, ne podleže uticaju ultraljubičastog zračenja.

Snaga XYPEX® tehnologije: samo 4 vrste materijala za sva rešenja hidroizolacije novih građevina i sanacije postojećih.

"Jednostavnost je krajnje savršenstvo"

Leonardo da Vinči (15.04.1452 – 02.05.1519)

Magna Coop Waterproofing je generalni distributer kanadske firme XYPEX CHEMICAL CORPORATION na tržištu Republike Srbije i Republike Crne Gore.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


MORAVACEM-300X250-BANNER
LAFARGE-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nikola 03.09.2024.
Prodje jun odavno, djubra i napustenih pump...
Maja Gavric 23.08.2024.
Moram priznati da sam malo zatecena ovim re...
Marko 19.08.2024.
Bravo, i hvala za edukativni tekst
Antihrist 19.08.2024.
Opet Kraljevo osta poslednja rupa na sviral...
Milan 12.08.2024.
Šteta što prvo nije napravljena pruga BG - ...

;