INFONET-468X60-BANNER

Industriji cementa pomoglo bi korišćenje alternativnih goriva

20.04.2022. | RTV

Prošla godina je bila veoma uspešna za cementnu industriju Srbije: proizvedeno je i plasirano 2 miliona 600 hiljada tona cementa, što je povećanje za više od 10 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Cement - ilustracija

Cement - ilustracija (Foto: Pixabay)

Zahvaljujući velikoj potražnji, plasirano je i 450 hiljada tona uvoznog cementa. Glavni izazov domaćim cementašima u ovoj godini jeste uvoz energenata, jer više od polovine visokokaloričnog uglja uvozimo iz Rusije i Ukrajine, ocenila je direktorka Udruženja "Cementna industrija Srbije" Dejana Milinković za RTV.

"Cementna industrija se već dugo zalaže za supstituciju fosilnih goriva što je ova kriza samo potvrdila da je ispravna politika. Cementna industrija je sigurno među najugroženijima jer su lanci snabdevanja iz Rusije i Ukrajine gotovo prekinuti", rekla je Milinković.

Alternativna goriva koja naša indsutrija koristi prosečno 20 odsto nisu dovoljna da bi se obezbedio kontinuitet u radu, a zahtevi tržišta za cementom se ne smanjuju.

Sagovornica RTV-a smatra da im preostaje da pokušaju zajedno sa državom da promene nacionalni regulatorni okvir kojim se uređuje uvoz otpada, odnosno da obezbede mogućnost da ne samo cementna već i celokupna energetski intenzivna indsutrija u Srbiji može da koristi alternativna goriva sa tržišta EU.

Time bi se smanjila zavisnost od fosilnih goriva i emisije koje fosilna goriva emituju.

Za sada nema bojazni od nestašice cementa na tržištu, barem kad su u pitanji veliki infrastrukturni nacionalni projekti.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
REHAU-300X120-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;