INFONET-468X60-BANNER

POLET-970X250-BANNER

Jubilej Beočinske fabrike cementa: 185 godina gradimo napredak

10.09.2024. | Gradjevinarstvo.rs

185 godina postojanja je značajan i vredan jubilej koji obeležava Beočinska fabrika cementa, kao deo kompanije Lafarge Srbija. Upravo toliko godina je prošlo od kada datiraju prvi zapisi iz davne 1839. godine kada je beočinski lapor upotrebljen za izgradnju stubova Sečenijevog lančanog mosta između Pešte i Budima - most, koji je simbolizovao kako privredni, tako i sveopšti napredak i uspon Ugarske tog doba.

Lafarge

Beočinska fabrika cementa (Foto: Lafarge Srbija)

U vreme izgradnje, most je slovio za izuzetan graditeljski poduhvat, što jasno ukazuje na značaj beočinske rude korišćene za njegovo podizanje. Od tada do danas, desetine miliona tona proizvedenog cementa izgradile su nebrojene objekte i monumentalne građevine kod nas i u svetu i učvrstile prepoznatljivu sliku fabrike kroz visok i postojan kvalitet cementa.

Beočinska cementara, u svojoj vekovnoj istoriji, svedočila je turbulentnoj prošlosti i pretrpela neverovatne transformacije. Od primitivne fabrike postala je evropski gigant još davne 1919. godine, a u oba svetska rata i kasnijim kompleksnim društveno-političkim okolnostima predstavljala je glavni činilac obnove zemlje.

Vekovni razvoj fabrike neprestano je praćen inovativnošću i modernizacijom zahvaljujući čemu je način proizvodnje cementa u Beočinu oduvek predstavljao najviši nivo u svetskim razmerama.

Put prosperitetnog rasta i vekovnog razvoja ostvaren je pre svega zahvaljujući generacijama radničke klase, neumornom zalaganju, maksimalnoj posvećenosti i spremnosti za prevazilaženje svih izazova koje sa sobom nosi proces proizvodnje - radnicima koji su svoje znanje i umeće nesebično utkali u boljitak i izgradnju fabrike svetskog ranga.

Ovaj dug pređeni put ne bi bio moguć ni bez nesebične podrške i negovanja dobrosusedskih odnosa sa lokalnom zajednicom, kao i svim poslovnim partnerima kompanije Lafarge zahvaljujući kojima je beočinski cement postao sinonim za kvalitet i sigurnost.

Upravo ova neverovatna sinergija i uzajamna podrška stvorile su temelj kontinuirane ekspanzije ove kompanije i platformu za nove inspirativne korake u budućnosti.

185. godinu postojanja cementara dočekuje u duhu dekarbonizacije proizvodnih procesa i održivog poslovanja, kroz talas novih i neizbežnih investicionih ciklusa zahvaljujući kojima je danas u prilici da drastično doprinese zaštiti životne sredine.

Oslanjajući se na najsavremenije upravljačke sisteme i opremu koja slovi za poslednju reč tehnike, Lafarge s ponosom ističe da je cementara u Beočinu rame uz rame sa najsavremenijim cementarama u svetu, uz poštovanje najrigoroznijih bezbednosnih standarda i ekoloških principa.

Danas, svedočimo potpunoj transformaciji dosadašnjeg načina proizvodnje cementa i uvođenja jedinstvene kulture gradnje na tržište Srbije, koja se zasniva na poštovanju principa cirkularne ekonomije.

Potpuna transformacija proizvodnje se pre svega odnosi na inovacije u pogledu novih sirovinskih materijala i trajnom zbrinjavanju nusproizvoda drugih industrija, ali i očuvanju prirodnih resursa i smanjenju njihove ekspoatacije.

Lafarge je u prilici da načini i inovativne korake u pravcu trajnog zbrinjavanja građevinskog otpada, koji u cementnoj industriji dobija potpuno novu vrednost i postaje značajan resurs koji nudi nebrojene benefite po životnu sredinu.

Danas je ova kompanija u stanju da građevinskom otpadu da novi život, da ga reciklira i vrati u cement i beton, čime trajno čuva prirodne resurse i direktno utiče na drastično smanjenje emisija ugljen-dioksida. Osim toga, iz dana u dan Lafarge se trudi da smanji udeo tradicionalnih (fosilnih) goriva i da ih supstituiše primenom alternativnih goriva, koji naučno dokazano imaju znatno povoljniji uticaj na životnu sredinu od fosilnih.

Ovaj jedinstveni jubilej praćen je i neverovatnom ekspanzijom i entuzijazmom povodom otvaranja novog poglavlja koje slovi za najveći investicioni ciklus u istoriji fabrike. Novo industrijsko postrojenje beočinske fabrike cementa u mestu Ratari, pored Obrenovca, predstavlja svojevrsnu prekretnicu u dosadašnjem načinu proizvodnje cementa i ključan korak ka unapređenju ekoloških standarda.

Pored znatnog proširenja proizvodnog kapaciteta, inovativnost projekta se pre svega ogleda u trajnom rešavanju decenijskog problema novogenerisanog pepela, kao i pepela sa pepelišta Elektropivrede Srbije na način što će pepeo biti iskorišćen kao sirovina za prizvodnju cementa i time biti trajno zbrinut.

Lafarge je ponosan na činjenicu da je prepoznat kao stub industrijalizacije Srbije i perjanica u dekarbonizaciji proizvodnih procesa.

Ohrabruje ga činjenica da je značaj novih investicionih ciklusa prepoznat kako od strane regulatornih tela Republike Srbije, tako i svetskog lidera u inovativnim i održivim građevinskim materijalima Holcim grupe i što ima jasnu podršku i podstrekt da znanjem i inovativnošću doprinese kreiranju povoljnijeg industrijskog ambijenta u cilju doprinosa očuvanju životne sredine.

Dimitrije Knjeginjić, generalni direktor kompanije Lafarge Srbija, ističe da biti deo impozantne tradicije koja traje 185 godina predstavlja dodatni motiv da se kompanija i dalje razvija i učini da ime LAFARGE SRBIJA ostane simbol srpskog industrijskog liderstva i oslonca građevinskog sektora u svakom pogledu.

On navodi da će uspešno i odgovorno poslovanje i u budućnosti počivati na osnovnim principima održivog razvoja, stalnoj brizi o zaposlenima i njihovom daljem razvoju i usavršavanju, striktnoj politici bezbednosti i zdravlja na radu, izuzetnoj posvećenosti očuvanju životne sredine i unapređenju industrijske ekologije, kao i aktivnom učestvovanju u celokupnom društvenom životu zajednice u kojoj kompanija posluje.

Kompanija Lafarge Srbija svojim zaposlenima i svim poslovnim partnerima, institucijama i predstavnicima lokalne zajednice koji doprinose ostvarenju strateških ciljeva ove kompanije čestita 185. jubilej beočinske fabrike cementa.

"Kao pokretačka snaga građevinarstva i u budućnosti gradimo napredak za ljude i planetu," napominje Dimitrije Knjeginjić, generalni direktor kompanije Lafarge Srbija.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


MORAVACEM-300X250-BANNER
LAFARGE-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Aca 14.09.2024.
Dovoljno je voziti se Bulevarom od Kaluđeri...
DARKO 09.09.2024.
Mogli bi i da napravite hotel, obzirom na k...
Nikola 03.09.2024.
Prodje jun odavno, djubra i napustenih pump...
Maja Gavric 23.08.2024.
Moram priznati da sam malo zatecena ovim re...
Marko 19.08.2024.
Bravo, i hvala za edukativni tekst

;