INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kuća sa nultom emisijom ugljen-dioksida koja profitira od viška energije

07.03.2017. | Lucy Wang | Inhabitat

Kuća budućnosti bi mogla da smanji račune vezane za komunalne usluge ukućanima i da generiše dovoljno novca da im pomogne da plate hipoteku. Britanska firma Koru Architects projektovala je i izgradila jednu takvu kuću, pod nazivom „Lloyd House“. Ova kuća je sa nultom emisijom ugljen dioksida i u potpunosti radi na obnovljivim izvorima energije. Ušuškana u mirnoj ulici u East Sussexu u Engleskoj, ova savremena kuća stvara više energije nego što joj je potrebno. Čak dovodi i do neto dobitka od 2.650 £ na godišnjem nivou iz solarnih fotonaponskih sitema i kotlova na biomasu.

Slika 1. „Lloyd House“ (foto: Koru Architects, preuzeto sa www.inhabitat.com)

Izgrađena 2011. godine „Lloyd House“ je velika i savremena trosobna kuća koja troši oko polovinu energije koju koristi tipično domaćinstvo u Velikoj Britaniji. Ovo je zahvaljujući korišćenju pasivnog solarnog dizajna, energetski efikasnih uređaja, efektivne izolacije i visoke nepropusnosti. Kuća je građena uglavnom od prirodnih materijala, koji uključuju drvenu građu iz održivih izvora za oblaganje i podove, krovni pokrivač od cinka, izolaciju od konoplje i drvenih vlakana, reciklirano staklo za kuhinjsku ploču i kreč na bazi bilja. Krovni pokrivač od biljaka iz roda sedum pružio je dodatni sloj izolacije i stanište lokalnim insektima i pticama. Sistem „Freewater UK Elite“ od 4.700 litara sakuplja kišnicu koja se koristi za navodnjavanje i ispiranje toaleta ali je koristi i mašina za pranje veša.

Slika 2. „Lloyd House“ (foto: Koru Architects, preuzeto sa www.inhabitat.com)

„Lloyd House“ proizvodi svu toplu vodu koja je potrebna za kućnu upotrebu - za podno grejanje koje koristi 6 kilovatni termalno-solarni sistem i za 10,5 kilovatni kotao na drvo-pelet za grejanje. Dvanaest nizova solarnih panela od 340 kilovata snage obezbeđuje oko 3800 kilovat-sati električne energije godišnje, što je više nego što je potrebno zahvaljujući energetski efikasnim merama. Višak energije se izvozi u mrežu i uz pomoć podsticaja za obnovljive izvore energije i „pothranjujuće“ tarifne šeme, kuća donosi neto godišnji prihod od 2650 £ pošto se podmire računi koji pristignu. Kuća emituje 93% manje uglje-dioksida u odnosu na prosečno domaćinstvo u Velikoj Britaniji.

Slika 3. „Lloyd House“ (foto: Koru Architects, preuzeto sa www.inhabitat.com)

Izgradnja sa pasivnim solarnim načelima podrazumeva da je kuća hermetički zatvorena i orijentisana prema jugu sa velikim zastakljenim površinama koje koriste sunčevu toplotu i prirodno osvetljenje kako bi se smanjila potreba za energijom. Visoko postavljeni krovni prozori takođe donose prirodno svetlo u unutrašnjost. Pored tri spavaće sobe, kuća sadrži radni prostor, dva kupatila, dnevni boravak, ostavu, kuhinju i trpezariju, garažu i vrt. Prostrana i udobna unutrašnjost je organizovana u podeljene-nivoe kako bi se iskoristio prostor pod kosinom. „Vek trajanja kuće se procenjuje na oko 80 godina i očekuje se da će tokom života proizvodeći čistu energiju neutralizovati 41 tonu ugljenika", pišu arhitekte. „Sa zamenom tehnologija obnovljivih izvora energije, bilo bi potrebno 48 godina da postane potpuno ugljenik-neutralna". Projekat je dobio „RIBA“ nagradu 2011. godine u kategoriji za održivost i služi da podstakne zajednicu i inspiriše je da gradi „zelenije“.

Slika 4. „Lloyd House“ (foto: Koru Architects, preuzeto sa www.inhabitat.com)

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;