INFONET-468X60-BANNER

Norman Foster završava neverovatnu železničku stanicu u Londonu

18.07.2014. | Inhabitat

Britanski arhitekta Norman Foster će uskoro završiti izgradnju neverovatne železničke stanice u Londonu. Ovo železničko čvorište, smešteno u Kanari Vorfu (Canary Wharf), je jedno od 40 projekata biroa Foster + Partners za veliki projekat koji je proslavljen kao najveći infrastrukturni poduhvat u Evropi. Sada kada je poslednji aluminijumski panel fiksiran na trouglaste rešetke krova možemo videti kako će vizuelno upečatljiva cela struktura biti.

Želznička stanica se nalazi blizu severnih dokova Kanari Vorfa, samo nekoliko koraka od podzemne stanice koja je takođe projektovana od strane Fostera. Njen jedinstveni dizajn karakteriše biljetarnica i platforma ispod nivoa vode, dok se u četiri nadzemna sprata smeštaju prodavnice, restorani, pa čak i bioskop. Cela zgrada ima površinu od 35.300 metara kvadratnih, a rešetkasti drveni krov će se prostirati čitavih 300 metara.

Trouglasti moduli rešetkaste strukture krova su obloženi sa ili recikliranim panelima ili transparentnom ETFE plastičnim jastucima koji propuštaju prirodnu svetlost unutar objekta. Neki moduli su ostavljeni otvoreni u sredini strukture, omogućavajući kišnici i svetlosti da padne u bujan centralni vrt.

Železnička stanica, komercijalni okrug i zeleni park uokviruju jednu celinu koja predstavlja veliki londonski projekat koji će biti otvoren 2015. godine, tri godine pre nego što vozovi počnu da prolaze kroz nju.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;