Solarna garaža kompanije BMW

08.05.2014. | Gizmag

Kompanija DesignworksUSA projektovala je solarni parking za potrebe kompanije BMW i njihovog novog modela i3 i predstojeću seriju i8 električnih vozila. BMW predstavlja koncept solarne garaže za jedna kola kao deo zvaničnog medijskog lansiranja i8 serije u Los Anđelesu, SAD.

Koncept prati dosadašnje napore nemačkog automobilskog giganta da napaja svoju liniju automobila „i“ korišćenjem obnovljivih izvora energije. On je poslednje godine predstavio sličan sistem nadstrešnice osmišljen u saradnji sa fotonaponskom firmom Solarwatt GmbH.


Najnoviji dizajn rama nalik insektu omogućava široku upotrebu bambusa, i kao kod solarnog sistema kompanije Solarwatt, on poseduje staklo-na-staklo solarne module na svom krovu.

Sistem je projektovan da radi u sprezi sa uređajem Wallbox Pro, kompanije BMW, koji omogućava vlasnicima da direktno iz solarnih panela pune svoje automobile, i pruža detaljan izveštaj od količini energije koja iz sistema ide u automobil i kako se to poredi sa potrošnjom. Svaki višak energije proizveden od strane solarne garaže može da se transferuje u kuću vlasnika.

Koncept solarne garaže kompanije BMW možda nije toliko dopadljiva, kao na primer, Volvo prenosivi solarni paviljon o kome smo pisali prošle godine, ali on svakako ima mnogo veće šanse da se pomeri izvan faze koncepta i postane stvarnost.

BMW i8 hibrid, kada je u potpunosti napunjen, ima domet od oko 37 kilometara u potpuno električnom režimu vožnje.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...