Solarna garaža kompanije BMW

08.05.2014. | Gizmag

Kompanija DesignworksUSA projektovala je solarni parking za potrebe kompanije BMW i njihovog novog modela i3 i predstojeću seriju i8 električnih vozila. BMW predstavlja koncept solarne garaže za jedna kola kao deo zvaničnog medijskog lansiranja i8 serije u Los Anđelesu, SAD.

Koncept prati dosadašnje napore nemačkog automobilskog giganta da napaja svoju liniju automobila „i“ korišćenjem obnovljivih izvora energije. On je poslednje godine predstavio sličan sistem nadstrešnice osmišljen u saradnji sa fotonaponskom firmom Solarwatt GmbH.


Najnoviji dizajn rama nalik insektu omogućava široku upotrebu bambusa, i kao kod solarnog sistema kompanije Solarwatt, on poseduje staklo-na-staklo solarne module na svom krovu.

Sistem je projektovan da radi u sprezi sa uređajem Wallbox Pro, kompanije BMW, koji omogućava vlasnicima da direktno iz solarnih panela pune svoje automobile, i pruža detaljan izveštaj od količini energije koja iz sistema ide u automobil i kako se to poredi sa potrošnjom. Svaki višak energije proizveden od strane solarne garaže može da se transferuje u kuću vlasnika.

Koncept solarne garaže kompanije BMW možda nije toliko dopadljiva, kao na primer, Volvo prenosivi solarni paviljon o kome smo pisali prošle godine, ali on svakako ima mnogo veće šanse da se pomeri izvan faze koncepta i postane stvarnost.

BMW i8 hibrid, kada je u potpunosti napunjen, ima domet od oko 37 kilometara u potpuno električnom režimu vožnje.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 04.08.2020.
Dobar dan, želim da odradim izolaciju krova...
Шумадинац 03.08.2020.
Да ли заиста нема никог ко би сагледао неоп...
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...