Za energetsku efikasnost 5 miliona evra

14.01.2014. | B-92

"Inteza lizing" je s fondom "Grin for grovt" (GGF) potpisala ugovor o kreditu od pet miliona evra za finansiranje projekata energetske efikasnosti u Srbiji. Kako se navodi u saopštenju, novac će kroz finansijski lizing biti namenjen preduzećima i poljoprivrednicima u Srbiji, a predviđeno je da se omogući ušteda 20 odsto enegrije.

To će dovesti do ukupne energetske uštede od približno 50 miliona kilovat sati na godišnjem novou i godišnjim smanjenjem emisije ugljen-dioksida od okvirno 12.500 tona, navodi se u saopštenju.

Kredit fonda je dopunjen paketom podrške GGF Centra za tehničku pomoć u pružanju usluge analize energetske efikasnosti tržišta i obuke zaposlenih, uvođenje sistema za monitoring i izveštavanje, kao i usluga energetske revizije. Uz podršku GGF Fonda klijenti kompanije "Inteza lizing" u Srbiji moći će da unaprede neefikasnu proizvodnu opremu, da optimizuju proizvodne procese i zamene zastarele mašine i poljoprivrednu mehanizaciju.

Ugovor s kompanijom Inteza lizing je prvi kredit GGF fonda iz Luksemburga za energetsku efikasnost jednoj lizing kompaniji u Srbiji i predstavlja nastavak saradnje s "Bankom Inteza", osnivačem i vlasnikom kompanije te lizing kompanije.

Fond GGF posvećen je povećanju energetske efikasnosti i podsticanju korišćenja izvora obnovljive energije u jugoistočnoj Evropi, uključujući Albaniju, BiH, Hrvatsku, Makedoniju, Kosovo, Crnu Goru, Srbiju i Tursku, kao i u Jermeniji, Azerbejdžanu, Gruziji, Moldaviji i Ukrajini. GGF obezbeđuje refinansiranje finansijskim institucijama u svrhu daljeg kreditiranja privrede i domaćinstava za projekte energetske efikasnosti. Fond takođe investira direktno u male i srednje projekte korišćenja obnovljivih izvora energije. Fond GGF su kao javno-privatno partnerstvo u decembru 2009. pokrenuli "Nemačka razvojna banke" (KfW) i "Evropska investiciona banka" (EIB) uz finansijsku podršku Evropske komisije, Nemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj i "Evropske banke za obnovu i razvoj" (EBRD).

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
stoja perkovic 25.11.2020.
Postovani,interesuju me ugradnja protocnog ...
Игор 14.11.2020.
Хвала Вам што сте поделили знање и искуство...
Darko 09.11.2020.
Bolje da je postao ministar turizma ili pra...
Bibi 04.11.2020.
Ko je raspisao tender i gde se može videti ...
Milan 03.11.2020.
Bravo super svaka cast !