SFSOPLATE-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Na dva druma izgrađena 33 kilometra autoputa

21.10.2013. | Dnevnik

Auto-putevi u Srbiji grade se kao Skadar na Bojani. Rokovi se stalno pomeraju, a izgradnja komplikuje – ili vlasnici zemljišta preko čijih parcela prolazi trasa auto-puta nisu zadovoljni ponuđenom cenom eksproprijacije, ili bankrotira glavni izvođač radova, ili nedostaje novca, ili se na trasi ispreči hrast...

U JP "Koridori Srbije" nam kažu da se trenutno na Koridoru 10 i Koridoru 11 radi na 174 gradilišta i radovi se izvode na deonicama ukupne dužine 177,8 kilometara. U 2013. godini završeno je 33,2 kilometra autoputa i 10,9 kilometara regionalnog puta, čime su ispunjeni zacrtani ciljevi za ovu godinu. Do kraja građevinske sezone, ukoliko vremenski uslovi dozvole, planira se asfaltiranje još između pet i sedam kilometara autoputa i 10,7 kilometara regionalnog puta.

Ove godine izgrađena je deonica autoputa Levosoje-granica s Makedonijom duga 21,5 kilometar, deonica Donji Neradovac-Srpska Kuća od osam kilometara (završeno asfaltiranje, u toku je postavljanje zaštitne ograde i saobraćajne signalizacije), te preostala 3,7 kilometra obilaznice oko Novog Sada, pre isključenja za Temerin.

Na auto-putu Beograd-Južni Jadran (Koridor 11) trenutno je u realizaciji izgradnja četiri deonice ukupne dužine 53 kilometra. U "Koridorima" nam kažu da se na deonici od Ljiga do Preljine izgradnja tog putnog pravca realizuje dinamikom koja je oko sedam posto veća od predviđene. Očekuje se početak izgradnje deonica Obrenovac-Ub i Lajkovac-Ljig, ukupne dužine 50,9 kilometara. Vlada Srbije je prošle nedelje potvrdila ugovor s kineskom Eksim bankom o zajmu za kredit za projekat izgradnje autoputa E-763, za deonice Obrenovac-Ub i Lajkovac-Ljig u iznosu od 334 miliona dolara, radove će izvoditi kineska kompanija  "Shandong High-speed Group‘".

Kada je Koridor 10 u pitanju, na sektoru "Jug" aktivno se radi na 60,2 kilometra, uključujući pet novougovorenih deonica kroz Grdeličku klisuru, a ukupna dužina te deonice je 95,6 kilometara.  Na tom potesu ostali su neugovoreni još radovi na deonicama Srpska Kuća-Levosoje (osam kilometara), koja je bila u planu da se finansira iz Helenik plana, i deonica Tunel "Manajle"-Vladičin Han (5,8 kilometara), za koju je u toku priprema projektne dokumentacije.

Na sektoru "Istok", od Niša do granice s Bugarskom, radovi se izvode na trasi ukupne dužine 64,6 km. Na četiri deonice ukupne dužine 22,3 km, na kojima je radila kompanija "Alpine Bau Gmbh", nema radova i u toku je procedura za raspisivanje tendera za izbor novih izvođača radova. Ukupna dužina kompletne deonice je 86,9 kilometara.

U "Koridorima" procenjuju da će kompletna izgradnja Koridora 10 biti završena u toku  2016. godine.

Grčka otkazala donaciju

U “Koridorima Srbije" kažu da ih je Vlada Grčke verbalnom notom obavestila da zbog finansijske krize u toj zemlji odustaje od finansiranja deonice autoputa Srpska Kuća – Levosoje. Kako nam kažu, taj potez nije u skladu s potpisanim sporazumima i značajno komplikuje realizaciju projekta. Zato rešavanje otog problema zahteva diplomatsku aktivnost Srbije na najvišem nivou i razgovore s međunarodnim kreditorima o pronalaženju novca za izgradnju, što je u toku. S obzirom na to da su projekti za tu deonicu spremni i da je eksproprijacija u velikoj meri rešena, odmah po obezbeđivanju novca može se krenuti u realizaciju projekta.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


TOYOTA-300X250-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nikola 03.09.2024.
Prodje jun odavno, djubra i napustenih pump...
Maja Gavric 23.08.2024.
Moram priznati da sam malo zatecena ovim re...
Marko 19.08.2024.
Bravo, i hvala za edukativni tekst
Antihrist 19.08.2024.
Opet Kraljevo osta poslednja rupa na sviral...
Milan 12.08.2024.
Šteta što prvo nije napravljena pruga BG - ...

;