INFONET-468X60-BANNER

Inženjerska komora Srbije proslavila 10 godina rada

18.06.2013. | Gradjevinarstvo.rs

U petak, 14, juna 2013. godine u Beogradu, Inženjerska komora Srbije proslavila je 10 godina rada. Osnovana je Zakonom o planiranju i izgradnji 2003. godine kao neprofitna profesionalna organizacija inženjera arhitektonske, građevinske, mašinske, elektrotehničke, saobraćajne i drugih tehničkih struka kao i diplomiranih prostornih planera.

Broji 25.474 članova čime je postala jedan od najbrojnijih strukovnih organizacija ne samo u Srbiji već i u Evropi. Za 10 godina izdala je 44.321 licencu. Članica je Svetske asocijacije inženjerskih komora, Evropskog saveta inženjerskih komora i Evropske asocijacije građevinskih inženjera. Poslednjih nekoliko godina Komora je veliki doprinos dala u oblasgi energetske efikasnosti, a posebno u izradi pravilnika iz ove oblasti. Više od godinu dana uspešno organizuje obuku i izdaje licence za inženjere za energetsku efikasnost zgrada.

Istog dana su uručene godišnje nagrade Inženjerske komore Srbije najboljim inženjerima za 2013. godinu. Arhitekta Zoran Bojović ovogodišnji je dobitnik Nagrade za životno delo, najznačajnijeg priznanja Inženjerske komore Srbije koje su do sada dobili akademici Srpske akademije nauka i umetnosti – Nikola Hajdin, Đorđe Zloković, Branislav Mitrović i Petar Miljanić i dvojica sjajnih inženjera i univerzitetskih profesora Gojko Nenadić i Božidar Petrović. Arhitekta Bojović (Beograd, 1936.) gotovo ceo svoj radni vek proveo je u "Energoprojektu" (1961-1998), da bi poslednjih 15 godina delovao kao samostalni autor. Za duže od pola stoleća projektovanja i realizovanja zgrada/objekta iza sebe je osgavio veliko delo – Međunarodni sajam u Lagosu, objekte u Nigeriji, Al Khulafa Street u Bagdadu, vile u Basri, proJekte i zgrade u Jordanu, Ugandi, Kambodži, Peruu, ali i naselja u Majdampeku, Prištini, Novom Beogradu (blok 37), pa individualne kuće u Kragujevcu, Zadru, Valjevu,...

Nagrade za izuzetno dostignuće u struci iz delatnosti članova Komore dobili su: tim arhitekata – Gordana Vasiljević-Milovanović i Svetlana Karanović, za projekat i realizaciju Sportskog centra Fudbalskog saveza Srbije u Staroj Pazovi. Sledi kvartet diplomiranih građevinskih inženjera – Miško Gunjača, Zdenko Hiberšek, Željko Ličina i Zoran Luković za drumski most sa kosim kablovima preko reke Tise u Adi, za koji su uradili idejni, glavni, izvođački projekat i vršili nadzor u toku izgradnje. Diplomirani mašinski inženjer Milorad Jovanović nagrađen je za izvedeno tehničko dosgignuće "Povećanje energetske efikasnosti bloka TENT B1 ugradnjom dodatne grejne površine (EKO) sa posebnim napojnim vodom i regulacijom". Srećko Milić, diplomirani inženjer elektrotehnike dobio je nagradu za projekat rekonstrukcije TS 400/220 kU "Beogradb". Prof. dr Titoslav Živanović dobio je nagradu za "Projekat rekonstrukcije ventilatorskog mlina H400.42 i analizu rezultata ispitivanja pre i posle rekonstrukcije".

Nagrade za izuzetno ostvarivanje rezultata na početku stručne karijere dobila su dvojica elektro i jedan mašinski inženjer. Za projektovanje i tehničku kontrolu termotehničkih sistema, energetske odite zgrade, unapređenje energetske efikasnosti u termotehničkim sistemima, rekonstrukciju i modernizaciju sistema grejanja u zgradama nagrađen je Miloš Šeatović, diplomirani mašinski inženjer. Drugi nagrađeni u ovoj kategoriji je Miloš Golubović, diplomirani elektroinženjer za projektovanje nadzemnih energetskih vodova i transformatorskih stanica u mreži JP Elektromreža Srbije, kao i za projektovanje nadzemnih vodova u Nigeriji i Sloveniji. Treći nagrađeni u ovoj kategoriji je Ivan Milanov, diplomirani inženjer elektrotehnike za projektovanje DV400, 220, 110, 35kV, izbor trasa, prethodne studije, studije opravdanosti, studije uticaja na životnu sredinu i još desetak realizovanih projekata, koautorstvo publikacije "Havarije usled dodatng tereta na alkovodima u istočnoj Hercegovini".

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;