INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Uskoro nova strategija razvoja energetike do 2025. godine

04.06.2013. | Tanjug

Nova strategija razvoja energetike, kojom je planirano da Srbija u narednih 10 godina ima na raspolaganju nove elektrane, snage oko 3.000 megavata, privodi se kraju i prva verzija će uskoro biti završena, izjavio je pomoćnik ministra energetike Dejan Trifunović.

- Stategija razvoja energetike Srbije odnosiće se na period od 2015. do 2025. godine, sa projekcijama razvoja do 2030. godine - rekao je Trifunović.

Kad bude završena prva verzija strategije, sledi javna rasprava, usvajanje u Vladi, a do kraja godine i u Skupštini, rekao je Trifunović za list "kWh".

- Strategija je značajna zbog investicija, a neki od prioritetnih projekata koji su njome definisani su izgradnja TE "Kostolac B3", koji bi mogao da bude na mreži 2018. ili 2019. godine, kao i reverzibilna HE "Bistrica", a što se tiče hidrokapaciteta, najizvesnija je gradnja HE na Ibru sa Italijanima, malih HE iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj i "TE-TO Novi Sad" koji je u finalnoj fazi definisanja projekta - naveo je Trifunović.

- Razmatraju se TENT B 3 i "Kolubara B". Iako nije u sastavu EPS-a, ima interesovanja za TE "Štavalj", Kovin, ali i Despotovac. I reverzibilnu hidroelektranu "Đerdap 3" vidimo kao ozbiljan projekat. Imamo manjak električne energije u regionu, a plan je da za 10 godina Srbija ima novih 2.000 megavata, plus 1.092 megavata iz obnovljivih izvora - naglasio je pomoćnik ministra energetike.

Strategija će, kako je istakao, odgovoriti šta je prioritet i važno je da ona prati kako će se industrija razvijati, a preovlađuje princip održive energetike, zadovoljenje EU direktiva u oblasti obnovljivih izvora, energetske efikasnosti, velikih ložišta i industrijskih emisija.

- Taj dokument mora da bude koncept održive energetike, kako za stanovništvo, tako i za industriju. Ostaćemo bez oko 1.150 megavata i moramo da ih zamenimo, a tu su i novi kapaciteti i obnovljivi izvori. Nisu zanemarene ni mere energetske efikasnosti, jer do 2018. godine treba da uštedimo devet odsto u finalnoj bruto potrošnji. To je nacionalna obaveza - kazao je Trifunović.

- Očekujemo odgovor iz Energetske zajednice kada će doći do povlačenja svih termo-kapaciteta manjih od 300 megavata. Imamo opciju da to bude najranije 1. januara 2018. godine ili najkasnije krajem decembra 2023. godine - istakao je Trifunović.

Reč je o prvoj strategiji razvoja koja će imati procenu uticaja na zaštitu životne sredine, a biće urađen i Program njenog ostvarivanja, objasnio je on i dodao da će strategija uzeti u obzir sve aspekte energetske politike, od regulativa, investicija, energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije i imaće jasno definisan vremenski horizont.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


VUEKO
VUEKO
NOVI SAD
www.vueko.net

ATM
ATM
SUBOTICA

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.com

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;