INFONET-468X60-BANNER

Zorana Mihajlović: Za 10 dana nova lista "fid-in" tarifa

07.11.2012. | Tanjug

Ministarka energetike Zorana Mihajlović najavila je danas da će za deset dana biti poznati novi iznosi podsticajnih (fid-in) tarifa za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije. Ona je istakla da će najverovatnije visina nekih "fid-in" tarifa biti povećana, a nekih smanjena, a za neke će verovatno biti promenjeno i vreme trajanja tih podsticajnih mera.

Ministarka je na skupu "Danski dan energetske efikasnosti" istakla da radna grupa mnistarstva energetike radi na tome i da je preispitivanje visine "fid-in" tarifa uobičajeno i u drugim zemljama, jer su neke od njih već smanjile ili ukinule te podsticajne mere. Mihajlović je najavila i da će početkom sledeće godine, odnosno na kraju ove grejne sezone, država obezbediti toplanama početak ugradnje kalorimetara da bi se prešlo na merenje grejanja po utrošku.

Ona je istakla i da će lokalne samouprave imati obavezu da pomognu stanovništvu da se uvede merenje po utrošku, jer kako je istakla, siromašno stanovništvo neće moći da izdrži troskove uvođenja tog sistema.

- Posvetićemo se maksimalno povećanju energetske efikasnosti u komunalnoj industriji, posebno u toplanama, koje što pre treba da počnu da proizvode i toplotnu i električnu energiju i da što više koriste obnovljive izvore energije za svoj rad – kazala je Mihajlović.

Ministarka je najavila da će vlada do kraja ove godine usvojiti zakon o racionalnoj upotrebi energije, sa 30 podzakonskih akata i da će do kraja 2012. biti završena i Strategija razvoja energetike do 2025. godine.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;