INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Srbija gradi solarne elektrane snage 1.000 megavata

24.10.2024. | RTS

U naredne četiri godine, korejsko-američki konzorcijum "Hyundai Engineering" i JGTR planiraju izgradnju šest solarnih elektrana u Srbiji, raspoređenih u Zaječaru, Leskovcu, Bujanovcu, Lebanu, Negotinu i Odžacima. Ukupna snaga ovih elektrana iznosiće impresivnih 1.000 megavata, dok će dodatna snaga baterijskih skladišta iznositi 200 megavata.

Solarna elektrana

Ilustracija (Foto: Pexels)

Ovaj projekat deo je strateškog sporazuma potpisanog prošle nedelje, vrednog 1,6 milijardi dolara, što predstavlja značajan iskorak ka energetskoj sigurnosti zemlje.

Danijela Isailović, direktorka Udruženja Obnovljivi izvori energije Srbije, istakla je gostujući na RTS-u da je ovaj projekat jedan od najvećih u Evropi, naglašavajući da Srbija trenutno nema veliku solarnu elektranu priključenu na nacionalnu mrežu.

Ona je dodala da su do sada sve solarne instalacije bile relativno male, sa snagama do 10 megavata, zbog lakše integracije u distributivni sistem i manjih ekoloških zahteva. Međutim, novi projekat predstavlja zaokret prema većim solarnim kapacitetima.

Solarne elektrane će biti izgrađene na područjima sa velikim brojem sunčanih dana. Planira se, na primer, izgradnja elektrane iznad Zaječara, na području od 800 hektara između Negotina i Zaječara, koje ima preko 300 sunčanih dana godišnje, navvodi RTS.

Pored energetske stabilnosti, očekuje se i pozitivan ekonomski uticaj na lokalne zajednice, kroz otvaranje novih radnih mesta i angažovanje domaćih dobavljača i stručnjaka.

Projekat uključuje i izgradnju baterijskih skladišta koja će olakšati balansiranje i skladištenje viškova energije, što je od ključnog značaja za stabilnost sistema. Takođe, projekat je važan i za proces dekarbonizacije energetskog sektora u Srbiji, a lokalne samouprave će imati direktnu finansijsku korist kroz poreze i druge prihode.

Isailović je navela da su ovaj projekat podržali i veliki međunarodni investitori, a gradonačelnik Zaječara Boško Ničić istakao je da će izgradnja solarnih elektrana dodatno doprineti energetskoj sigurnosti zemlje. U Bujanovcu će se, takođe, graditi jedna od elektrana, na površini od 85 hektara, a očekuje se da će gradnja početi u narednih godinu dana.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Aca 14.09.2024.
Dovoljno je voziti se Bulevarom od Kaluđeri...
DARKO 09.09.2024.
Mogli bi i da napravite hotel, obzirom na k...
Nikola 03.09.2024.
Prodje jun odavno, djubra i napustenih pump...
Maja Gavric 23.08.2024.
Moram priznati da sam malo zatecena ovim re...
Marko 19.08.2024.
Bravo, i hvala za edukativni tekst

;