INFONET-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Godišnjica izgradnje Andrićgrada

12.06.2012. | Večernje novosti

Krajem ovog meseca, tačnije 28. juna, navršiće se tačno godinu dana otkako je poznati srpski režiser Emir Kusturica počeo sa gradnjom Andrićgrada u Višegradu. Od tada pa do danas ovo veliko gradilište posetio je veliki broj zvaničnika Republike Srpske i Srbije koji su prilikom svake posete bili iznenađeni brzinom gradnje i napretkom radova.

Samo u toku prošle godine izgrađeno je više nego što je prvobitno bilo planirano prvom fazom gradnje, a do sada je pod krov stavljeno oko 11.000 kvadrata. Na objektima koji su već izgrađeni završeno je postavljanje izolacije i armaturnih mreža, pa se uveliko počelo sa zidanjem hercegovačkim kamenom.

Govoreći o sadržajima u glavnoj ulici gde će biti korzo, Kusturica kaže da ona spaja dva perioda, fragmente renesanse sa otomanskim periodom i Vizantijom.

- Na ulazu se karavan saraj susreće sa vizantijskim dvorom, a u nastavku će biti ono što je mogla da izgradi Austrija a nije, kao što ni Otomanska imperija nije izgradila ono što je trebalo da gradi. Na kraju, prema glavnom trgu koji predstavlja neku vrstu klasicizma, a koji je trebalo da nastane za vreme kraljevine između dva svetska rata, razvijaće se ulica sa delovima renesanse - objasnio je nedavno Kusturica u Višegradu.

Kad su u pitanju stilovi gradnje i različite vrste kamena za objekte u ovom kompleksu Kusturica kaže da je to sve, uglavnom, renesansa.

- Kamen smo pažljivo odabrali uz pomoć oca Save, igumana manastira Tvrdoš i vladike Grigorija i tako smo uspeli da dođemo do najfinijeg kamena sa starih kuća u Hercegovini, što upotpunjuje koncept i ideju o starim građevinama u Andrićgradu - izjavio je Kusturica. Kako je ranije najavljeno, sve kuće do avgusta ove godine trebalo bi da budu obložene kamenom.

U Andrićgradu će se nalaziti šest trgova, jer su oni glavna karakteristika srednjeg veka i na njima se odvijao život.

- Na jednom od tih šest trgova nalaziće se i gradska pijaca, ali ne straćara, već ozbiljna pijaca, koju će zatvarati gradska kuća, hotel i zgrada preduzeća "HE na Drini" - objasnio je Kusturica.

Do sada je završen Andrićev institut, a uskoro će biti završena i zgrada opštinske administracije.

Povezane vesti:

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


TOYOTA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


SET
SET
ŠABAC
www.set.rs

EURO TERMIK
EURO TERMIK
KRALJEVO-VRDILA
www.eurotermik.rs

MERIS
MERIS
BEOGRAD-PALILULA
www.meris.rs

ČELIK
ČELIK
BAČKI JARAK
www.celikdoo.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Aca 14.09.2024.
Dovoljno je voziti se Bulevarom od Kaluđeri...
DARKO 09.09.2024.
Mogli bi i da napravite hotel, obzirom na k...
Nikola 03.09.2024.
Prodje jun odavno, djubra i napustenih pump...
Maja Gavric 23.08.2024.
Moram priznati da sam malo zatecena ovim re...
Marko 19.08.2024.
Bravo, i hvala za edukativni tekst

;