INFONET-468X60-BANNER

POLET-970X250-BANNER

Maglič ponovo postaje dostupan turistima, gradiće se i replika srednjovekovnog sela

12.09.2024. | Novosti

Nakon godinu dana pregovora i usaglašavanja, kraljevačka lokalna samouprava je dobila saglasnost Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture za izgradnju kompleksa u podnožju tvrđave Maglič, smeštene u Ibarskoj klisuri. Ovaj projekat, značajan za očuvanje kulturnog nasleđa, usmeren je na vraćanje turističkog potencijala tvrđavi koja je već četiri godine nedostupna posetiocima usled urušavanja mosta na Ibru.

Maglič

Maglič (Foto: Depositphotos)

Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva, naveo je da je potrebna izgradnja novog mosta preko reke Ibar, pasarele preko magistrale, kao i uređenje parkinga i platoa, kako bi Maglič ponovo postao pristupačan.

Lokalna samouprava, iako je morala da prilagodi prvobitne planove zahtevima Zavoda za zaštitu spomenika, dobila je odobrenje za početak realizacije.

Kako pišu Novosti, ukupna vrednost projekta procenjena je na 475 miliona dinara, pri čemu će država obezbediti 451 milion, dok će lokalna samouprava izdvojiti preostalih 24 miliona dinara. Pored infrastrukture za pristup tvrđavi, u narednim fazama predviđena je izgradnja turističkih sadržaja, uključujući repliku srednjovekovnog sela, suvenirnicu i info-centar.

Terzić je izjavio da cilj nije samo omogućiti posetiocima da vide tvrđavu izdaleka, već da ponovo postane turistička destinacija sa bogatim istorijskim sadržajem. Dodao je da će kompleks ponuditi posetiocima priliku da uživaju u pogledu sa tvrđave, ali i da se upoznaju sa životom u srednjem veku.

Maglič, iako uvek atraktivan kao kulturno-istorijski spomenik, poslednjih godina beleži drastičan pad broja posetilaca zbog nepostojanja mosta, navode Novosti. Do tvrđave trenutno dolaze samo najodvažniji turisti, koje entuzijasti prevoze skelom preko reke.

Tvrđava Maglič, koja se nalazi na uzvišenju od 150 metara iznad Ibra, izgrađena je u 13. veku kako bi se od pljačkanja zaštitili Žiča, Studenica i Sopoćani.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Aca 14.09.2024.
Dovoljno je voziti se Bulevarom od Kaluđeri...
DARKO 09.09.2024.
Mogli bi i da napravite hotel, obzirom na k...
Nikola 03.09.2024.
Prodje jun odavno, djubra i napustenih pump...
Maja Gavric 23.08.2024.
Moram priznati da sam malo zatecena ovim re...
Marko 19.08.2024.
Bravo, i hvala za edukativni tekst

;