SFSOPLATE-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Beograd u fokusu velikih građevinskih projekata: Novi most, zoološki vrt i spomenik Draži Mihailoviću

16.09.2024. | eKapija

Beograd se sprema za nekoliko značajnih građevinskih projekata, prema najavama gradonačelnika Aleksandra Šapića. U cilju poboljšanja sigurnosti, u 220 osnovnih škola i 400 vrtića biće postavljene kamere koje će pratiti poseban nadzorni centar. One će koristiti napredan softver sposoban da detektuje oružje i opasne predmete, što će olakšati rad policije.

Novi most

Novi savski most (Foto: beograd.rs)

Prema Šapićevim rečima, jedan od glavnih projekata je izgradnja "novog srpskog mosta", za koji je napomenuo da još ne zna da li će se tako zvati. Završetak njegove izgradnje planiran je za kraj 2026. ili početak 2027. godine, dok bi gradnja novog tunela trebalo da bude završena godinu dana kasnije, prenela je eKapija.

Pored toga, Beograd planira izgradnju novog zoološkog vrta po uzoru na zoološki vrt u Valensiji, naveo je Šapić i najavio konkurs za njegovo projektovanje.

Karađorđeva ulica će, prema rečima gradonačelnika, biti rekonstruisana uklanjanjem kocki i izgradnjom četiri saobraćajne trake, a biće napravljena i obilaznica oko centra grada koju on naziva "mala magistrala".

U planu je da se proširi pešačka zona i Terazijska česma poveže sa Kalemegdanom, navodi e Kapija.

Gradonačelnik je naveo da se zalaže za izmeštanje posmrtnih ostataka narodnih heroja sa Kalemegdana i njihovog premeštanja na prikladnija mesta, baš kao i izmeštanje Josipa Broza iz Muzeja Jugoslavije.

Najavio je i da će pokrenuti inicijativu za izgradnju spomenika Dragoljubu Mihailoviću u parku Terazijska terasa, koji se nalazi ispod Terazijske česme.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Aca 14.09.2024.
Dovoljno je voziti se Bulevarom od Kaluđeri...
DARKO 09.09.2024.
Mogli bi i da napravite hotel, obzirom na k...
Nikola 03.09.2024.
Prodje jun odavno, djubra i napustenih pump...
Maja Gavric 23.08.2024.
Moram priznati da sam malo zatecena ovim re...
Marko 19.08.2024.
Bravo, i hvala za edukativni tekst

;