Država pomaže zamenu prozora i izolaciju kuće

09.03.2012. | A. Slović | Blic

Građani koji žele da postave izolaciju na kući ili da promene stolariju da bi smanjili energetsku potrošnju moći će da dobiju subvencionisane kredite pošto će Vlada Srbije na predlog Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja naredne nedelje usvojiti program unapređenja energetske efikasnosti.

Zbog velikih troškova za promenu prozora i za izolaciju u domaćinstvu, a radi povećanja energetske efikasnosti stambenih objekata, Ministarstvo životne sredine je za subvencionisanje opredelilo 300 miliona dinara.

- Zahvaljujući tim sredstvima građani će moći preko poslovnih banaka da podignu subvencionisani kredit kod kojeg deo od ukupne kamate plaća država za adaptaciju kuće u kojoj žive radi uštede energije i smanjenja troškova života. Čim se usvoji program, biće raspisan javni poziv bankama da se uključe u taj posao. I za same banke je ovo stimulativno - kažu za “Blic” u ovom ministarstvu.

Pored novca namenjenog za subvencionisanje kredita, ovim programom jedna milijarda dinara će biti opredeljena za adaptaciju javnih objekata - škola, domova zdravlja...

- Cilj programa je finansijska podrška za poboljšanje energetske efikasnosti da bi se smanjilo rasipanje energije. Drugi cilj je angažovanje što većeg broja domaćih malih i srednjih preduzeća. Sredstva će se bespovratno dodeljivati opštinama, gradovima i javnim preduzećima za izolaciju, zamenu spoljašnje stolarije, dotrajalog sistema grejanja... - kažu u ministarstvu.

Realizacija posla počeće u martu, odnosno pošto ministarstvo raspiše javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava.

Primer kredita

Iznos kredita za postavljanje termoizolacije 2.500 evra
Rok otplate 60 meseci
Subvencionisana kamatna stopa 5,95% godišnje
Mesečna rata 50 evra

* vest, fotografija i grafika preuzeti sa portala dnevnih novina Blic

 
Share |

Komentari: 4

Bigeri Bigeri 11.03.2021 19.29.13

A kad će se država setiti da pomogne onima koji uopšte nemaju krov nad glavom?

Simela 08.03.2021 12.48.43

Ja imam kucu od 400kv izolacija pvc i krov mora najpovoljniji kredit da bi sve uradio i isplatio nek drzava da barem 40% evropska unija je dava besplatno sveza kucu.

dobronamernik 12.03.2012 13.15.20

Komentar g-dina Milivoja ima smisla, ali pored komplikovanih procedura za odobrenje kredita nećemo dodatno komplikovati korisnicima kredita nekakvim Agencijama i sl.
Profaktura za fasadni stiropor debljine 80mm, uz lepak, mrežicu i završni fasadni materijal biće dovoljna u tom smislu... iz tih razloga odobriti 2/3 kredita za materijal kroz profakturu i 1/3 za izvođenje radova.

MILIVOJ PEJIN 10.03.2012 18.12.33

Kao Vest je ODLICNA ,a tek ako krenu poslovi, bice to PRAVA stvar za sve ucesnike u energetskoj "igri"!
Kredite treba davati samo onima, koji prihvate ulaganje sa kojim se postize optimalna usteda energije, a da je to "to" treba da potvrdi ovascena organizacija-AGANCIJA? da su radovi zadovoljili propise pa rek onda se odobrava bonifikacija domacinu koji je trazio novac ZA PODRSKU!

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Mima 12.04.2021.
Gde i kome se treba prijaviti za subvenciju...
Zoja 12.04.2021.
Molim vas kako mogu da se prijavim, uvela b...
Nataša 12.04.2021.
Zanima me kako i kome se prijavljujem za iz...
Nadja 11.04.2021.
Molim Vas recite za izolaciju kako mogu da ...
Žikica 09.04.2021.
Super, mnogima od nas je pomoć bitna. Inte...