INFONET-468X60-BANNER

Kućna automatizacija: Neminovnost ili ne?

01.07.2015. | Buildipedia

Upravljanje sa vašom kućom i svim aspektima života u njoj od osvetljenja, preko klimatizacije do bezbednosti je postalo olakšano, razumljivo i zgodno. Kućna automatizacija je sada dostupna i kao aplikacija na vašem pametnom telefonu ili tabletu.

Automatizacija

Iako su aplikacije za pametne telefone tek nedavno postale popularne, važno je napomenuti da se automatizacija i monitoring kuća obavlja, već godinama, preko 2G ili 3G mobilnih mreža koje omogućavaju kontrolu okruženja. Međutim, taj sistem je bio pomalo komplikovan i složene procedure potrebne da isključite alarmni sistem, smanjite temperaturu u stanu ili da ugasite svetla sa daljine je obeshrabrila mnoge potencijalne kupce.

Sa novom generacijom tehnologija kućne automatizacije koje su usmerene na olakšano korišćenje preko pametnih telefona i tableta, budućnost sistema kućne automatizacije nikada nije delovala toliko sjajna kao sada.

Kako je kućna automatizacija postala potrašački prihvatljivija

U prvim danima pružanja usluga kućnih alarmnih sistema i automatizacije, kompanije su omogućavale da se njihova oprema povezuje na 2G mobilnu mrežu. Time je bilo omogućeno da korisnici „pozovu“ sistem, kao i da sistem pošalje upozorenje ukoliko je otkrivena provala u domu ili ako se desila neka druga vrsta problema. Za svoje vreme ovo je zapravo bilo vrlo inovativno.

Automatizacija

Danas, vlasnici domova su malo više sofisticiraniji u proseku, a njihovi pametni telefoni su im pružili priliku da okuse komfor. I to je mesto gde mobilne aplikacije i prava kućna automatizacija stupaju na scenu.

U današnje vreme, mnoge kompanije nude aplikacije za pametne telefone i tablete koji komuniciraju sa tehnologijama kućne automatizacije putem bržih kućnih širokopojasnih veza i 3G ili 4G mobilnih mreža.

Rezultat je aplikacija koja primenjuje više intuitivni, grafički interfejs koji je olakšan za korišćenje na osnovu starog 2G pristupa. Daljinski, korisnici mogu promeniti temperaturu doma jednostavnim ukucavanjem željene temperature u tablet ili pametni telefon. Termostat, koji je povezan sa internetom preko kućnih ili mobilnih mreža, će se zatim automatski prilagodtiti tom tačnom željenom nivou. Isto važi i za novu rasvetu koja može biti uključena ili isključena daljinski.

Sigurnosni sistemi, koji su dugo bili najizraženiji oblik kućne automatizacije, su dobili nadogradnju u poslednjih nekoliko godina takođe. Ovi sistemi sada mogu slati notifikacije na pametne telefone sa Android ili iOS opetativnim sistemima, i oni mogu prijaviti aktivne monitoring podatke telefonu u svakom trenutku.

Što se tiče sigurnosnih kamere koje su uključene u matično nadgledanje, ti fidovi mogu biti pregledani na pametnim telefonima ili tabletima posetom ili sigurnog sajta ili preuzimanjem aplikacije koja se povezuje za svaki video fid.

Neizbežno: Tranzicija ka modernoj kućnoj automatizaciji dolazi uskoro

Postojeći sistemi nadzora u kućama i automatizacije obično koriste 2G mreže, koje nisu bile problem u prošlosti, ali će svakako biti problem u budućnosti. Ove mreže će u narednih par godina biti ugašene u većini zemalja na svetu. Taj čin će postojeće sisteme automatizacije i sigurnosne sisteme učiniti zastarelim.

Automatizacija

Kako potrošači polako gledaju da unaprede svoje zastarele kućne sisteme automatizacije i sigurnosne sisteme, oni će sve više prelaziti na „pametniju“ kućnu automatizaciju koja funkcioniše sa njihovim postojećim kućnim širokopojasnim mrežama ili mobilnim mrežama.

Pošto se ovi automatizovani sistemi integrišu u postojeće pametne telefone ili aplikacije ili postojeće kućne mreže i širokopojasne modeme, potrebno im je samo nekoliko minuta za instalaciju, a zagarantovana im je dugotrajnost i izdržljivost. Moderni sistemi mogu koristiti kućne širokopojasne veze da umanje efekat gašenja mobilnih mreža, što ih čini dugoročnijim proizvodima od proizvoda prošle generacije koje koriste 2G mreže.

Predviđanje rasta: Ogromno tržište uređaja i ideja

Za potrebe predviđanja rasta kućnih sistema automatizacije, uzećemo primer tržišta Sjedinjenih Američkih Država koje je jedno od najrazvijenijih u svetu u ovom polju. Nešto više od milion američkih vlasnika domova je 2012. godine odlučilo da unapredi svoje sisteme nadzora i automatizacije na one bazirane na aplikacijama, od čega je određeni broj probao kućnu automatizaciju po prvi put. Ovo izgleda kao veliki broj, ali to je samo početak priče.

Automatizacija

Kućna automatizacija je porasla za 300 odsto između 2012. i 2014. godine, a očekuje se da će se udvostručavati svake naredne godine do 2020. Do kraja ove decenije, očekuje se da će tržiše za kućnu automatizaciju biti sledeći front velikog takmičenja između bežičnih kompanija, provajdera i programera aplikacija.

Razlozi su prilično očigledni: Većina američkih potrošača već poseduje pametni telefon, a skoro svaki dom u zemlji ima pristup nekom obliku mobilne širokopojasne ili ožičene konekcije. Primena sistema za kućnu automatizaciju je poprilično jednostavna u ovim uslovima.

Osim toga, svaki veći internet i mobilni operater je stvorio sopstvenu seriju alata i aplikacija za kućnu automatizaciju za daljinsko upravljanje temperature, osvetljenja, alarma, kamera i još mnogo toga.

Podsticanje šireg usvajanja kućne automatizacije

Na kraju vredi napomenuti koliko uticaja u prihvatanju ovih sadržaja imaju provajderi kada je u pitanju kućna automatizacija, i to jednostavno u smislu grupisanja. Oni su već bili uspešni u zajednom grupisanju internet usluga, kablovskih programa i usluga digitalne telefonije, čak i onim korisnicima kojima ne trebaju sve tri grupe usluga. Dodavanjem četvrtog elementa u ovaj paket, oni lako mogu pokrenuti rat cenama i da olakšaju uvođenje kućnih alata za nadzor i automatizaciju.

Automatizacija

Neki podsticaju postoje, naravno. Provajderi mogu da beru plodove u dugotrajnim preplatama koje pomažu održavanje njihove likvidnosti, a u isto vreme se mogu početi baviti prodajom ili iznajmljivanjem ključnih komponenti potrebnih za visoko tehnološku kontrolu teperature u kući, ambijentalnog osvetljenja ili sigurnosnih sistema koji se koriste u kući. Ovaj model koji se zasniva na pretplati je još jedan način da provajderi naznače značaj brzog interneta i njegovog korišćenja.

Rastuća potražnja, mogućnosti i usvajanje

Kućna automatizacija obara rekorde u pogledu primene i usvajanja od strane vlasnika domova, i to je uglavnom zahvaljujući procvatu tržišta pametnih telefona, sve većih brzina kućnih širokopojasnih usluga i 4G mreža koje omogućavaju veliku daljinsku kontrolu uređaja preko radio-talasa.

Sa napretkom svih ovih tehnologija, dominacija kućnih sistema automatizacije će samo nastaviti da raste kako u komercijalno-poslovnim sredinama, tako i u vašim dnevnim sobama.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;