INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Postavljanje vodovoda sa cevima od umreženog polietilena (PEX cevi)

16.06.2015. | Buildipedia

Da li trenutno gradite svoju kuću ili stan? Možda renovirate kupatilo ili kuhinju? Onda će vam sigurno biti potrebne vodovodne cevi. Postoje šanse da ste čuli za cevi od umreženog polietilena (PEX cevi - cross-linked polyethylene) i da ste se zapitali da li su one pogodne za vaš dom u poređenju sa tradicionalnim cevovodnim materijalima.

Iako su cevi od umreženog polietilena relativno noviji materijal od keramičkih, metalnih, bakarnih cevi, pa čak i od cevi od hlorovanog polivinil hlorida (CPVC), one imaju uspešnu istoriju upotrebe u stambenim objektima. PEX cevi se koriste u Evropi od 1960-ih godina. Industrija cevi je poprilično regulisana, pa PEX cevi prolaze kroz opsežna testiranja i sertifikaciju kako bi zadovoljile stroge zahteve performansi i kako bi se osiguralo da kvalitetan materijal obezbeđuje zdravu pijaću vodu.

Šta su PEX cevi?

PEX je lagana, fleksibilna cev koja se proizvodi 100% od devičanskog polietilena visoke gustine (HDPE) sa umreženim polimerskim vezama. Umreženi polimeri proizvode termoreaktivni materijal koji je jači i trajniji od termoplastičnog materijala, kao što je CPVC.

Elastičnost PEX materijala, njegova sposobnost da se proširi i skupi, pruža zaštitu od buke koja se stvara protokom vode i od pucanja ili cepanja koje se dešava prilikom zamrzavanja vode u cevima. PEX može da izdrži visoke temperature, takođe, sa maksimalnom radnom temperaturom od 82 stepena Celzijusa pri pritisku od 690kPa.

Istorijski gledano, metalne cevi propadaju zbog korozije i gomilanja minerala. PEX cevi neće propadati ili korodirati, i one su otporne na gomilanje minerala, hlora i hloramina. PEX cevi koje su u skladu sa važećim standardima mogu biti upotrebljivane za potrebe vodovodnih i mehaničkih instalacija u stambenim i poslovnim objektima. Ovo omogućava njihovo korišćenje u raznim aplikacijama širom doma.

Bez obzira da li menjate postojeću cev ili postavljate nove instalacije, budite uvereni da su PEX cevi pravi izbor. PEX cevi se mogu koristiti u sistemima podnog grejanja, sistemima za zaštitu od požara, ili kod sistema za topljenje leda i snega ispod trotoara ili prilaznih puteva.

Zašto koristiti PEX cevi?

PEX nudi nekoliko materijalnih prednosti, ali ako to nije dovoljno da se odlučite za njegovo korišćenje, uporedite troškove. PEX cevni sistemi su ralativno laki za postavku u poređenju sa cevima od metala ili CPVC cevima, smanjujući troškove radne snage. U kombinaciji sa niskim troškovima materijala i niskim operativnim troškovima, vi štedite novac.

U zavisnosti od toga kako se instalira PEX sistem, troškovi instalacije se mogu svesti na minimum, jer vodoinstalater ima manje spojeva koje mora uraditi. PEX cevi se spajaju pomoću mehaničkih veza, što je bezbednija i jednostavnija procedura nego lemljenje bakra (ako su bakarne cevi u pitanju) ili primenom hemijskih adheziva za CPVC vezivanje. Takođe, cene PEX cevi su tipično među najnižim u poređenju sa cevima od drugih materijala.

PEX cevi takođe imaju prednosti u vidu smanjenja potrošnje vode i energetski efikasnih ušteda. Tradicionalne krute cevi i razvodi mogu biti veoma nepristupačni, pa kada je potrebno izvršiti popravku, troškovi rastu zbog neophodnog uklanjanja i zamene poda, zida ili plafona. Postavka PEX cevi znači veću pristupačnost, omogućavajući manje invanzivne aktivnosti tokom popravke ili rekonstrukcija.

PEX cevi su takođe energetski efikasne: materijal ne aposrbuje toplotu kao metalne cevi, što rezultira u manjem gubitku toplote vode. Ako je pravilno dizajniran, PEX sistem može da uštedi vodu smanjenjem vremena koje je potrebno toploj vodi da stigne do slavine.

Nakon korišćenja cevi od umreženog polietilena, one čak mogu i biti reciklirane. Iako PEX ne može da se istopi i ponovo koristi za formiranje novog cevovoda, može se rediklirati u vidu ekstendera za druge trajne plastike. PEX cevi se melju i pulverizuju u male čestice koje se mešaju sa polietilenom i tope u druge trajne plastike.

Konfiguracije postavke PEX cevi

PEX cevi mogu biti postavljene u različitim konfiguracijama. One mogu biti postavljene kao tradicionalne krute cevi korišćenjem konfiguracije stabla i grane, gde glavni dovod (stablo) usmerava vodu do sekundarnih cevi (grana) koje raspoređuju vodu do izlaza.

Najefikasniji način postavke PEX cevi je kućna konfiguracija, gde centralna grana usmerava vodu do određenih cevi koje opslužuju čvorove. Ova konfiguracija omogućava punu kontrolu pritiska i eliminaciju nepotrebnih fazonskih komada.

Druga vrsta, daljinska višestruka konfiguracija, kombinuje stablo i grane i kućnu konfiguraciju. Daljinska višestruka konfiguracija koristi glavnu liniju za usmeravanje vode do daljinskog kolektora koji opslužuje grupu višestrukih čvorova na sličnoj lokaciji. Namenska cev je priključena na daljinski kolektor, snabdevajući vodu za svaki čvor.

Koju ćete konfiguraciju izabrati zavisi od vrste i veličine vašeg objekta.

Vrste PEX cevi

PEX cevi su dostupne u različitim bojama i veličinama. Boje mogu označavati tip vode, hladnu ili toplu. Najčešće veličine PEX cevi koje se koristi u domaćinstvu su: pola cola, tri četvrtine cola, i jednog cola. Alati, armatura i prstenje potrebno za postavku zavise od toga koji ste tip PEX cevi odabrali. Svaki proizvođač ima specifične fitinge i elemente koje radi sa njihovim cevima, a svaka vrsta ovih fitinga i elemenata zahteva posebnu vrstu alata za postavku.

Generalno su fitinzi i prstenje napravljeni od polimera ili metalnog materijala koje je ubačeno u PEX cev. Postoje tri vrsta prstena, i oni su izrađeni od PEX-a, metala, bakra, ili nerđajućeg čelika.

Potrebni alati za postavku PEX cevi uključuju proširavač cevi, sekač i odvijač; kao i alate za presovanje, stezanje i krimpovanje; i alate za priključivanje. U toku postavka PEX cevi, savijanje cevi je dozvoljeno sve dok je cev pravilno osigurana tako da omogući kretanje cevi i da ne ometa protok vode.

Važno je da pročitate i sledite uputstvo za montažu proizvoda, kao i sa svakim proizvodom ili materijalima, kako bi bili sigurni da su PEX cevi pravilno postavljene.

Mane

Većina drugih tradicionalnijih vrsta cevi su isprobane tokom dugogodišnje primene i njihovo korišćenje svakako nije za zanemarivanje. Međutim, PEX cevi nude pravu alternativu. Ali, ništa nije savrešeno.

PEX cevi takođe imaju svoje nedostatke. Na primer, toplovodne linije u otvorenim prostorima poput podruma ne izgledaju profesionalno postavljeno, niti estetski primamljivo, kao recimo bakarne cevi, pošto one imaju tendenciju da se blago ugibaju nakon dužeg perioda korišćenja.

Drugi nedostaci uključuju nesposobnost PEX cevi da izdrže UV zrake ili da budu postavljene blizu oblasti gde temperature vode prelazi 82 stepena Celzijusa pri pritisku od 690kPa. Ovi nedostaci, u kombinaciji sa proteklim neuspesima sa polibutilen (PB) cevima i generalnim oklevanjem vodoinstelatera da koriste PEX cevi zbog neiskustva sa postavkom i materijalima, dovode do umanjenja njihovog ošteg prihvatanja i korišćenja.

Zaključak

Vi ili vaš izvođač radova znate najbolje vaš projekat. Ukoliko vaš dom ima pravi skup karakteristika i vaš majstor ima odgovarajuće znanje i iskustvo, probajte korišćenje cevi od umreženog polietilena.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;