"ComTrade" postavio solarnu farmu u dvorištu kompanije u Beogradu

30.08.2011. | eKapija

Prva solarna farma u Beogradu postavljena je pre nekoliko dana u dvorištu kompanije "ComTrade", čiji inženjeri su i izradili projekat. Ovo je eksperimentalna farma, jačine 4,8 KW/h, a planirano je da kasnije njena jačina bude 1 MW/h.

Slika levo - Solarna farma "ComTrade"

- "ComTrade" pravi zaokret ka ekološkim tehnologijama i eksploataciji solarne energije. U planu imamo i razvijanje softverskih aplikacija u polju zelenih tehnologija – kaže za "eKapiju" Veselin Jevrosimović, predsednik kompanije "ComTrade".

Jedan deo energije koja bude proizvedena, "ComTrade" će koristiti za sopstvene potrebe, a veći deo namerava da prodaje kroz mreže "Elektroprivrede Srbije".

- Cilj nam je da naša zgrada postane energetski nezavisna, ali i da prodajemo energiju dobijenu uz pomoć solarnih panela. Planiramo da iskoristimo subvencije koje Evropska unija daje proizvođačima solarne energije od 0,23 evrocenti po kilovat času – kaže Veselin Jevrosimović.

Prva solarna farma u Beogradu za sada odlično radi, a "ComTrade" ima u planu da u budućnosti njena jačina dostigne i 5 MW/h.

 
Share |

Komentari: 1

Saša Galik 06.09.2011 09.01.41

Poštovani,
u tekstu imate više grešaka. Najpre, pretpostavljam da se radi o "solarnoj elektrani" instalisane snage 4,8 kWp, što je maksimalna - pik (peak) snaga, a nikako 4,8 kW/h. To je potpuno pogrešan podatak, rekao bih, pogrešno izražena jedinica instalisane snage. Na priloženoj fotografiji se mogu videti paneli otprilike, iz mog iskustva, ove snage. Kada bi stvarno ComTrade izgradio elektranu od 1MW/h, bio bi među najvećim proizvođačima električne energije iz fotonaponskih panela u Evropi. Verovatno se radi o solarnoj elektrani buduće instalisane snage od 1 MWp. Takođe, ne radi se o subvencijama iz EU za proizvođače električne energije od 23 c€/kWh, već se radi o iznosu naknade koju dobija proizvođač električne energije iz fotonaponskih ploča u Republici Srbiji. Cene u EU su znatno više.

Sa poštovanjem,
Saša Galik

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...