INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

KNX tehnologija povezuje svet: Iskustva iz prve ruke

07.03.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Andrey Golovin, izvršni direktor RBTT Consultants iz Beograda, nedavno je posetio proizvodne pogone kompanije SATION u Kini, poznate po svojim inovacijama u oblasti KNX tehnologije. Golovin je sa nama podelio utiske, izazove sa kojima se suočio, kao i zanimljive detalje o kineskoj poslovnoj kulturi i tehnološkim dostignućima.

Proizvodnja

SATION proizvodnja (Foto: RBTT Consultants)

Gospodine Golovin, šta nam možete reći o Vašoj poseti Kini?

Prošlo je više od meseca dana otkako sam se vratio sa poslovnog putovanja u Kinu i želim da podelim svoje utiske sa vama o ovom putovanju. Sa kompanijom SATION smo sklopili ugovor još leta 2022. godine. Interesantno je da pre toga nikada nisam video njihovu opremu, a oni nisu planirali proširenje poslovanja van Kine. Upoznali smo se putem Međunarodne asocijacije KNX, kojoj sam se obratio na početku proleća 2022. godine, baš u vreme kada su evropski brendovi počeli da se povlače iz Rusije.

Što se tiče Kine, imam skoro 50 godina, a nikada nisam bio tamo. Ovo putovanje je donelo mnogo uzbuđenja. Počevši od toga da su dva dogovorena prevodioca u Šenženu otkazala u poslednjem trenutku, a u firmi niko ne govori engleski. Ipak, mogu reći da su prevodioci u Kini suvišni teret. Roming i online prevodilac na telefonu su ih odlično zamenili. Kada dve strane žele da se dogovore o nečemu, jezička barijera ih retko zaustavlja.

Treba ispričati predistoriju planiranja mog putovanja u Kinu. Stvar je u tome da kompanija SATION ima dve glavne kancelarije u Kini. Jedna kancelarija i proizvodnja se nalaze u Šenženu, dok se odeljenje za razvoj, prodaju i administrativni departman kompanije nalaze u letovalištu Zhuhai na obali Južnog kineskog mora, 100km udaljenom od Šenžena (1,5 sat vožnje autom).

Četiri direktora kompanije SATION

Četiri direktora kompanije SATION (Foto: RBTT Consultants)

Iza direktora kompanije SATION na zidu možete videti dva logotipa. Drugi logotip pripada povezanoj kompaniji koja se bavi proizvodnjom mikrodispleja za različite uređaje (industrijski agregati, brojači energije/toplote/vode itd.) i jedan je od osnivača SATION-a. Ako je nekome tema mikrodispleja interesantna, javite mi, i daću vam kontakte rukovodstva proizvođačke kompanije.

Kompanija SATION je osnovana 2012. godine. Njeni osnivači su kineska pravna i fizička lica. U suštini, četiri direktora na slici istovremeno su i akcionari kompanije. Strategija razvoja je odabrana tako da je odlučeno da se razvija i proizvodi samo KNX oprema (bez nekog sopstvenog zatvorenog protokola). To razlikuje SATION od dva najbliža kineska konkurenta HDL i GVS.

SATION je član Međunarodne KNX Asocijacije (sva oprema je sertifikovana) i takođe je član Nacionalne Kineske KNX Asocijacije (predstavnik kompanije je član Predsedništva).

Showroom u konferencijskoj sali

Showroom u konferencijskoj sali (Foto: RBTT Consultants)

Zašto SATION, tokom više od 10 godina postojanja, nije proširio svoje poslovanje van Kine? Kako su mi objasnili, imali su dovoljno posla unutar zemlje. U prvim godinama razvoja kompanije, SATION se pozicionirao kao OEM/ODM proizvođač. Imali su narudžbine za proizvodnju od giganta kao što su Siemens, Honeywell i Huawei. Fokus na razvoj sopstvenog brenda počeo je da dobija zamah tek poslednjih godina.

Još jedna karakteristična osobina SATION-a je napredan softverski razvoj. Kompanija je razvila sopstveni stek protokola KNX 0701/0901 (što nijedna druga kineska kompanija nema).

Poseta proizvodnom pogonu nije mi donela nikakva iznenađenja - čiste prostorije, iste mašine za proizvodnju mikročipova kao kod Evropljana. Metode provere kvaliteta proizvedene opreme su iste kao u Nemačkoj. Ništa novo. Pa, verovatno je to i dobro.

"Pametna kuća" za demonstraciju na sajmovima (Foto: RBTT Consultants)

Uvek ima dovoljno zaliha gotovih proizvoda u sopstvenom skladištu za trenutne projekte. U slučaju hitne potrebe, proizvođač mobilizuje proizvodne kapacitete za proizvodnju određenog proizvoda. Na primer, ispričali su mi kako je za 2 nedelje proizvedeno više od 8.000 KNX kontrolnih panela za određeni projekat.

Interesantan podatak: kada smo se vratili iz obilaska proizvodnje nazad u kancelariju, bilo je oko 12:30. Veliki otvoreni prostor bio je potpuno zamračen (roletne su bile spuštene, svetla su bila potpuno isključena). Mogli smo samo videti kako se u mraku iznad pregrada pomeraju glave zaposlenih, a na nekim mestima su blago svetleli ekrani telefona.

Ispostavilo se da sve kineske kompanije imaju tu tradiciju - da imaju "tihi sat" usred dana. Ko želi, može da spava, a ko ne želi da spava, jednostavno mirno koristi telefon. Najvažnije je da ne smetaju drugima. Trebalo bi to i kod nas uvesti.

Tradicionalno ispijanje čaja

Tradicionalno ispijanje čaja (Foto: RBTT Consultants)

Sledećeg jutra nas je čekao put od 1,5 sata iz Šenžena do grada Zhuhai, koji se nalazi 100km uz obalu mora. Zvanična adresa SATION-a se upravo nalazi u Zhuhai-u. Razlog je što je to posebna ekonomska zona (PEZ). Verovatno su za IT kompanije ovde predviđene neke povlastice, jer su sva okolna poslovna zdanja bila iznajmljena kompanijama koje na neki način imaju veze sa informacionim tehnologijama.

U tom kancelarijskom prostoru smo proveli pola dana. Razgovarali smo o novim modelima SATION-a i budućim perspektivnim razvojima uređaja.

Ovde se za KNX obučavaju partneri kompanije. Kineski model poslovanja ne podrazumeva pojam distributera. Proizvođač ima partnere. To su stotine kompanija koje imaju određene popuste na proizvode i bave se prodajom projekata.

Golovin sa rukovodstvom kompanije

Golovin sa rukovodstvom kompanije (Foto: RBTT Consultants)

Hvala vam što ste pročitali moje iskustvo do kraja. Potrudio sam se da prenesem svoje emocije i misli koje su se javile tokom ovog putovanja. Kina zaista iznenađuje. Istovremeno, vidim mnogo sličnosti između naših zemalja.

Dok smo se mi orijentisali ka zapadnim liderima, Kinezi su otišli napred, barem deset godina unapred. Definitivno želim ponovo da odem tamo. Štaviše, kao što smo vodili partnere u Nemačku, planiramo slična putovanja u Kinu. Hajde da zajedno radimo na projektima sa SATION-om u Srbiji, i ja ću vam pokazati tu Kinu koju su mi predstavili moji novi prijatelji.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;