INFONET-468X60-BANNER

Kako odabrati odgovarajuće instalacione kablove?

21.06.2022. | Gradjevinarstvo.rs

Kablovi se nalaze svuda oko nas. Oni su u našim zidovima, sobama, ispod zemlje, u našim kolima i uređajima. Da bi se napravio kvalitetan kabl, potrebno je posvetiti posebnu pažnju svakoj fazi izrade.

Mak trade ima u ponudi sve tipove kablova

Mak trade ima u ponudi sve tipove kablova (Foto: Mak trade)

Postoje razne vrste kablova, a među njima su instalacioni, signalni, savitljivi, telefonski… Izrađuju se pretežno od aluminijuma i bakra, od pune žice, a mogu biti i finožični.

Izolacija i plašt kablova su izrađeni od gume ili različite vrste pvc-a.

PP/Y I PP/J kabl

PP/Y je puna okrugla žica izrađena od bakra. Koristi za industrijsku i kućnu fiksnu instalaciju u suvim i vlažnim prostorijama. Ovaj kabl se može polagati ispod i iznad maltera ili u beton. Zabranjeno je polagati ga u zemlju, na otvorenom prostoru ili u beton zalivanjem.

PP/J licnasti kabl koristi se u suvim prostorijama za prenosne potrošače pod lakšim i srednje teškim uslovima rada. Pogodan je za fiksne instalacije u nameštaju, pregradnim zidovima, ukrasnim oblogama i šupljim prostorima u montažnim delovima za gradnju.

Može se koristiti za industrijsku i fiksnu instalaciju u suvim i vlažnim prostorijama za polaganje iznad i ispod maltera ili u beton bez naročite mehaničke zaštite. Nije dozvoljeno polaganje u zemlju, na otvorenom prostoru ili u beton zalivanjem.

Veliki izbor instalacionih kablova

Veliki izbor instalacionih kablova (Foto: Mak trade)

N2 XH kabl

Provodnik je bakarni puni presek. Izolacija je od umreženog polietilena. Plašt je izrađen od polimera. Materijal je bez halogena i otporan je na dejstvo plamena.

N2XH kabl se trajno polaže u suvim i vlažnim prostorijama ispod i iznad maltera. Kabl mora biti u cevi kada se polaže u zemlju ili u vazduhu. Zbog svoje osobine da ne širi plamen, ovaj kabl se primenjuje u industrijskim postrojenjima, hotelima, aerodromima, bolnicama, robnim kućama...

P/F provodnik

P/F je bakarni licnasti provodnik. Ovi finožični kablovi su veoma savitljivi. Zbog toga su pogodni za ožičavanje alata, rasvetnih tela i električnih uređaja. Takođe, kabl je jednožilni provodnik.

Upotrebljava se u suvim prostorijama i tamo gde je potrebna velika savitljivost kabla. P/F licnasti kabl se instalira u kanalima i cevima koje mogu biti iznad ili ispod maltera.

Mak trade group ima veliku ponudu kablova svih tipova. Za više informacija posetite Mak trade online shop.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;