INFONET-468X60-BANNER

Novim zakonom se očekuje pravi bum u primeni fotonaponskih solarnih panela

04.02.2021. | B92

Na predstavljanju Nacrta zakona o obnovljivim izvorima energije juče (03.02.2021) ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je da je jedna od najvažnijih novina u ovom zakonu da omogući i privredi i građanima da postavljaju solarne panele i da i sami budu ne samo kupci, nego i proizvođači električne energije.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

- Danas je cena tih tehnologija mnogo niža nego ranije, i želimo da omogućimo da na krovu svake kuće, stambene zgrade, proizvodne hale, sportskog centra, od istoka do zapada i od severa do juga Srbije, imamo solarne panele. To će značiti da, s jedne strane, građani smanje svoje troškove, da višak energije plasiraju u mrežu, a da ćemo kao zemlja koristiti više energije iz obnovljivih izvora i biti bliži našem cilju, a to je zelena Srbija i da se najmanje 50 odsto energije do 2050. godine dobija iz obnovljivih izvora - rekla je Mihajlovićeva u Privrednoj komori Srbije (PKS), gde je održana javna rasprava o Nacrtu zakona o obnovljivim izvorima energije i Nacrtu zakona o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije.

- Prvi zakon u Srbiji o obnovljivim izvorima energije i unapređena zakonska rešenja u oblasti energetske efikasnosti podstaći će investicije i omogućiti da privreda i građani više koriste, proizvode, ali i prodaju energiju iz obnovljivih izvora, kao i da racionalnije trošimo toplotnu i električnu energiju - istaknuto je u PKS na prezentaciji i javnoj raspravi, navodi se u saopštenju PKS.

Očekuje se da poseban zakon o obnovljivim izvorima energije pozitivno utiče na rast mikroproizvodnje, da obezbedi dugoročnu isplativost ulaganja, a očekuje se i pravi bum u primeni fotonaponskih solarnih panela, naveo je Miroslav Lutovac, savetnik za energetiku predsednika Privredne komore Srbije. Pored privrede i građani će pronaći interes u korišćenju obnovljivih izvora energije, jer će kao kupci-proizvođači, moći da se priključe na energetsku mrežu i prodaju viškove proizvedene energije.

Ova dva zakona stvaraju uslove da i domaćinstva i privreda mogu da koriste i proizvode električnu energiju iz obnovljivih izvora, da mogu da je plasiraju u mrežu i omogućavaju nam da smanjimo potrošnju energije po jedinici proizvoda, istakla je Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike i podsetila da četiri puta više trošimo energije od proseka EU.

Trenutno učešće obnovljivih izvora energije u ukupnoj proizvodnji električne energije je oko 24 odsto, pri čemu najveći deo čine velike hidroelektrane, dok elektrane koje koriste energiju vetra, sunca i biomase učestvuju sa oko četiri odsto i cilj je da do 2050. godine najmanje 50 odsto energije dolazi iz obnovljivih izvora energije, rekla je Mihajlović.

Kako je istaknuto tokom diskusije u PKS prvi put se zakonom o obnovljivim izvorima garantuje sigurnost i predvidljivost podsticajnih mera za investitore i građane. Podsticaji su predviđeni za elektranu koja koristi obnovljive izvore energije vetar, sunce, hidro, biomasu, biogas, geotermalnu, biorazgradivi otpad, a primenjuju se kroz dva sistema: sistem tržišnih premija i sistem fid-in tarifa.

Izmene zakona o energetskoj efikasnosti treba da doprinesu povećanju konkurentnosti privrede i investicija, smanjenju uvozne zavisnosti i manjoj upotrebi fosilnih goriva i uticaju na životnu sredinu. Propis predviđa osnivanje uprave za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti, veći nivo digitalizacije i efikasne sisteme energetskog menadžmenta. Ministarstvo je otvoreno za sve komentare i predloge građana, domaćinstava, kompanija sa ciljem da se dođe do kvalitetnog predloga zakona koji će biti usvojen u narednih nekoliko meseci i početi odmah nakon usvajanja da se primenjuje, rečeno je u PKS.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;