INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Najavljeni investicioni ciklus pogoduje građevincima

25.06.2019. | Tanjug

Novi investicioni ciklus vredan od pet do 10 milijardi evra, koji je najavio predsednik Aleksandar Vučić, mogao bi na aktuelne projekcije stopa rasta BDP-a do dva procentna poena godišnje, što je svakako bitno za celu privredu, procenjuju u Privrednoj komori Srbije.

Pomoćnik direktora Sektora za strateške analize i usluge PKS Bojan Stanić rekao je da će novi investicioni ciklus prvenstveno odgovarati građevinskim firmama i proizvođačima građevinskog materijala i opreme. Trebalo bi da bude završen za četiri ili pet godina, a bazirao bi se na kapitalnim infrastrukturnim projektima.

Novi poslovi će, objašnjava, značiti povećanje anagažovanosti radne snage, a svakako i sticanje novog iskustva i referenci za učešće u nekim novim budućim projektima u zemlji i inostranstvu.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Stanić naglašava da je bitno da u novom investicionom ciklusu učestvuje što veći broj domaćih firmi, tako da država, kao investitor, sa svog stanovišta treba da povede računa o uslovima, kako bi i domaći privrednici mogli da konkurišu.

- Kada pogledamo makroekonomski nivo, vrednost tih investicija i svakako vremenski period na koji će se odnositi, onda govorimo da na aktelne projekcije stopa rasta to može dodati do dva procentna poena na godišnjem nivou, što je svakako bitno za celu privredu u smislu porasta poslovne aktivnosti u zemlji - kaže Stanić.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /slučajan izbor/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;