INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Obim prodaje i zarada u BASF-u znatno iznad onih iz prethodne godine

16.03.2017. | Gradjevinarstvo.rs

U 2016. godini, kompanija BASF ostvarila je planirano uvećanje i zaradu. Poslovanje sa hemikalijama uspešno se proširilo i uticalo na uvećanje profita. Kao što se i očekivalo, zarada u sektoru „Nafte i gasa“ nije dosegla prošlogodišnji nivo. - Kako je godina odmicala, omogućili smo širenje poslovanja kompanije BASF. Iz kvartala u kvartal, obim prodaje je napredovao. Obim prodaje u poslovanju sa hemikalijama nastavio je konstantno da raste svuda, a naročito u Aziji. Ovo ukazuje na činjenicu da su se isplatila velika ulaganja koja smo imali na polju istraživanja i razvoja, zajedno sa novim proizvodnim kapacitetima - naveo je Dr Kurt Bok, predsednik Izvršnog odbora kompanije BASF na godišnjoj konferenciji za štampu u Ludvigshafenu.

Usled povećanog obima prodaje, tokom četvrtog kvartala 2016. godine prodaja je porasla za 7% u odnosu na isti kvartal 2015. godine na 14,8 milijardi evra. U BASF Grupi, kao i poslovanju sa hemikalijama koje obuhvata segmente „Hemikalija“, „Proizvoda za poboljšanje performansi“ i „Funkcionalnih materijala i rešenja“, obim prodaje porastao je za 6%. Prihod od poslovanja (EBIT) pre oporezivanja iznosio je 1,2 milijarde evra, što je za 157 miliona evra više nego u istom kvartalu prošle godine. Znatno veća zarada je i u segmentima „Hemikalija“, „Funkcionalnih materijala i rešenja“ i „Nafte i gasa“, što je nadomestilo lošiju zaradu u segmentima „Poljoprivrednih rešenja“ i „Ostalih proizvoda“.

Gledajući celokupnu 2016. godinu, prodaja je opala za 18% i iznosila je 57,6 milijardi evra. Na to je najviše uticalo ukidanje trgovine gasom i poslovanja sa skladištenjem materijala u sklopu zamene inventara sa kompanijom Gazprom krajem septembra 2015. godine. Ovo poslovanje tokom prošle godine doprinelo je zaradi od prodaje sa 10,1 milijardom evra. Sve u svemu, usled smanjenja asortimana, prodaja je opala za 15%. Pride, niža cena sirovina uticala je na smanjenje cena (pad od 4%). Ipak, kompanija je uspela da konstantno uvećava obim prodaje tokom godine. U odnosu na prethodnu godinu, obim prodaje povećan je za 2%, a u poslovanju sa hemikalijama za 4%. Nepovoljan uticaj kursa blago je uticao na smanjenje prodaje (pad od 1%).

Sa 6,3 milijarde evra, EBIT pre oporezivanja bio je za 430 miliona evra ispod prošlogodišnjeg nivoa. Na to je najviše uticao pad od oko 850 miliona evra u segmentu „Nafte i gasa“, uglavnom usled obaranja cena i ukidanja poslovanja sa trgovinom prirodnim gasom i skladištenja. Doprinos EBIT-u pre oporezivanja od poslovanja koja su prebačena u Gazprom iznosio je približno 260 miliona evra u 2015. godini. EBIT pre oporezivanja u segmentu „Poljoprivrednih rešenja“ dostigao je prošlogodišnje vrednosti. Došlo je do značajnog uvećanja zarade od poslovanja sa hemikalijama najpre zbog drastično boljeg doprinosa u segmentima Proizvoda za poboljšanje performansi i Funkcionalnih materijala i rešenja.

Sa 4,1 milijardom evra, neto zarada prevazišla je prošlogodišnji kvartal koji je iznosio 4 milijarde evra. Zarada po akciji je sa 4,34 evra porasla na 4,42 evra.

- Sa određenom dozom opreza smo optimistični po pitanju 2017. godine. Želimo da još više rastemo, ali tako da svi segmenti doprinesu tom rastu. I, što je bitnije: Želimo ponovo da uvećamo zaradu, naročito u poslovanju sa naftom i gasom. Svetska privreda će verovatno rasti brzinom sličnoj onoj iz 2016. godine. Usled značajne političke nestabilnosti, tržište će  ostati promenljivo - rekao je Bok. Očekuje se i značajno usporavanje rasta tržišta u Evropskoj Uniji. Što se Sjedinjenih Američkih Država tiče, predviđa se blagi porast. Rast u Kini će verovatno nastaviti da se usporava, a izvesno je i okončanje recesije u Brazilu i Rusiji.

U 2017. godini očekuje se da će prodaja BASF Grupe značajno porasti. Ovo će omogućiti nešto veća prodaja u segmentu „Proizvoda za poboljšanje performansi“, kao i bolja prodaja u drugim segmentima, naročito u segmentu „Ostalih proizvoda“.

Nakon faze velikih ulaganja, kompanija BASF prevazišla je ona najavljena iz prethodne godine za više od milijardu evra. Kompanija je ukupno uložila 3,9 milijardi evra u kapitalne troškove (izuzimajući dodatne troškove za imovinu, fabrike i opremu koji su proizašli iz pripajanja, kapitalnih istraživanja, obaveza renoviranja i IT ulaganja). - U godinama koje dolaze, planiramo ulaganja na zavidnom nivou. Za sada pratimo postojeće proizvodne kapacitete u novim fabrikama i time pojačavamo prošlogodišnji obim prodaje - rekao je Bok.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;