Novi Sad: Počelo renoviranje Riblje pijace

19.11.2014. | Dnevnik

Renoviranje Riblje pijace počelo je u ponedeljak (17. novembar 2014.), a u potpuno obnovljenim lokalima trgovci i kupci moći će da uživaju za 40 dana, do kada će „Tržnica” završiti svoj deo posla u prvoj fazi obnove te najstarije gradske pijace, saznaje „Dnevnik”. Od poda do krova biće obnovljeno devet objekata s više od 50 lokala, koji će zadržati stari izgled da bi se očuvao duh pijace.

Po rečima direktora „Tržnice” Miloša Tubića, radiće se s najkvalitetnijim materijalima pa će metalna stolarija biti zamenjena aluminijumskom, stara fasadna cigla terakotom, a drveni zabati čamovinom. Metalni kiosci će dobiti nov izgled, tezge oko lokala će biti u etno-stilu, a cela pijaca stilizovana u kamenu i drvetu. Gde je neophodno, radiće se i statička potpora objekata i novi krovni pokrivač. Kako Tubić ističe, deo pijace nema kanalizaciju pa su se ranije tu stvarale bare i višak vode koji nije imao gde da oteče. U tom delu biće urađena kanalizaciona mreža i na taj način rešiće odvođenje atmosferskih padavina.

- Najstariju pijacu u Novom Sadu, izgrađenu 1840. godine, pijacu koja je simbol Podbare i Salajke, oblačimo u novo ruho i u renoviranje će biti uloženo 16 miliona dinara. Danas, kada obiđete Riblju pijacu videćete sklepane kioske, ružne lokale, nešto što ne priliči centru grada i što je sramotno – objašnjava Tubić. - Sve što je iznad zemlje radiće „Tržnica”, a „Zavod za izgradnju grada“ će nesebičnom pomoći uraditi parterno uređenje Riblje pijace, vodovod, kanalizaciju, elektroinstalacije i behaton. Nakon završetka uređenja platoa, sledi restauracija betonskih tezgi, koje su deo istorije pijace...

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...
Darko 23.09.2019.
Teško da će neko južno od Save da se vraća ...
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....