Zgrada koja prati putanju sunca

05.04.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Eksperimentalna održiva zgrada planirana je za glavni grad Francuske. Ima za cilj premošćavanje dva različita društveno-ekonomska naselja u blizini Pariza. "ILOW" su projektovali Carlo Ratti Associati (CRA) i Bouygues Immobilier sa parametarskim pristupom da liči na par raširenih ruku. Nalaziće se između najveće evropske poslovne četvrti  i stambenih kula iz posleratnog perioda "Cloud Towers".

Kula ILOW u Parizu

Kula "ILOW" u Parizu (Foto: Carlo Ratti Associati)

Ova zgrada meštovite namene ime je dobila po dosetki na francuskom za "malo ostrvo" koja se često koristi u frazi "ostrvo zelenila". Kula zaobljene forme sastoji se iz dva krila koja uokviruju zeleno dvorište u sredini. Ovo dvorište je povezano sa susednim javnim parkom. Na vrhu zgrade koja se prostire na površini od 12.500m² nalaziće se raskošni krovni vrt, dok će u prizemlju biti javno dostupni prostori u vidu restorana i kafića. U okviru objekta će se uglavnom nalaziti poslovni prostori.

Kula ILOW u Parizu

Kula "ILOW" u Parizu (Foto: Carlo Ratti Associati)

Shodno tome da se nalazi na tački spajanja dva "različita sveta", odnosno dva društveno različita kvarta ova zgrada će poslužiti kao "mesto" koje ih spaja i premošćava. Projektom će se promovisati susreti između različitih ljudi, kultura i društvenih grupa. Arhitektura ovde igra značajnu ulogu jer je ta koja će spojiti različittosti.

Kula ILOW u Parizu

Kula "ILOW" u Parizu (Foto: Carlo Ratti Associati)

"ILOW" će karakterisati energetska efikasnost jer je minimizirana potrošnja energije u zgradi. Raspored i veličina montažnih modula na fasadi su tako osmišljeni da prate putanju sunca kako bi se obezbedila optimalna prirodna svetlost u zatvorenom prostoru i minimalizirala upotreba energije. Još uvek se ne zna kada će biti realizovan projekat, trenutno se radi na dobijanju dozvola.

Kula ILOW u Parizu

Kula "ILOW" u Parizu (Foto: Carlo Ratti Associati)

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Marko 14.04.2021.
Kako se prijaviti za zamenu stolarije na ku...
Tanja 14.04.2021.
Kako da se prijavim za zamenu stolarije, i ...
Ako ministarka bude dinamicna kaokada je bi...
Adrijana 13.04.2021.
Kako da se prijavim za subvenciju promene s...
Ivan 13.04.2021.
Gde se prijaviti za stolariju i izplciju ku...