Održivi inovacioni centar u Stokholmu

14.05.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Danska arhitektonska firma 3XN pobedila je na konkursu za projektovanje "Forskarena", novog inovacionog centra iz oblasti zdravstva i prirodnih nauka u Stockholmu. Zgrada zaobljene forme projektovana za postizanje LEED Platinum sertifikata, imaće 24.000 kvadratnih metara i napajaće se iz obnovljivih izvora. 

"Forskaren" (Foto: 3XN)

U planu je da "Forskaren" bude deo "Hagastadena", četvrti koja će se prostirati na 96ha i koja će postati jedna od najbitnijih kada bude bila u potpunosti izgrađena. Projekat "Hagastaden" je jedan od najvećih i najvažnijih koji se tiče gradskog razvoja i čiji je završetak predviđen za 2025. godinu. Pored "Forskarena" koji bi trebao da bude realizovan 2024. godine, obuhvata i izgradnju stambenih objekata, metro stanice i zelenih površina.

Nova zgrada će se nalaziti između univerzitetske bolnice "Karolinska" i stare gradske bolnice. U cilju je da ova četvrt stekne reputaciju svetske destinacije za istraživanje u oblasti zdravstva, prirodnih nauka i lečenja. "Forskaren" odražava ambicije novog okruga svojom "otvorenom" i privlačnom formom. Materijali korišćeni za izgradnju su uglavnom od prirodnih materijala.

"Forskaren" (Foto: 3XN)

"Forskaren" će promovisati održive principe, uključujući zajedničke prostore za kolaboraciju ispunjene dnevnom svetlošću i ekološke restorane. Unutar zgrade će se nalaziti poslovne prostorije za renomirane kompanije iz branše i startap firme, kao i restorani, kafići i izložbeni prostori sa postavkama koje prate naučna istraživanja. 

Unutrašnjost zgrade karakterisaće atrijum ispunjen svetlošću u centralnom delu i spiralno stepenište. U planu je da uz okolni trg koji je javno dostupan i zgrada postane mesto gde se ljudi  spontano okupljaju.

"Forskaren" (Foto: 3XN)

Kako bi ispunio LEED Platinum standarde, "Forskaren" će biti opremljen solarnim panelima na krovu i geotermalnim toplotnim pumpama. Siva voda dobijena iz sistema za prikupljanje kišnice koristće se za navodnjavanje i zalivanje. 

Stakleni delovi fasade, drvene nadstrešnice i niz drugih energetski efikasnih elemenata u okviru građevinskih sistema koji će se koristiti pomoći će da se potrošnja energije svede na minimum. 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bojan 17.09.2020.
Rokovi su prosli...zjape rupe, tu i tamo na...
Andrea 13.09.2020.
Svidja mi se ova ideja ali ne znam koliko j...
Žilijen 09.09.2020.
Da li ima neka informacija o ovom tenderu? ...
Milan 07.09.2020.
Prave prototip koji će moći da skladišti 1k...
Vesna 01.09.2020.
Sadasnji put Paracin-Zajecar-Negotin prolaz...