INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Most od bambusa

12.12.2019. | Gradjevinarstvo.rs

Most nije samo građevina, most je umetnička "slika", ono što spaja, a njegova izgradnja predstavlja društveni događaj. U tradicionalnoj kineskoj kulturi most ima dublje značenje i simbol je “emocija” i “volje”.

Most od bambusa

Most od bambusa (foto: Xuguo Tang)

Most smešten u selu Taojuan, u okrugu Kimen, na jugositoku provincije Anhej karakteriše što je izgrađen od bambusa. Reka široka 10 metara koja prolazi kroz ovo selo, blokirala je pristup poljoprivrednom zemljištu, pa je iz tog razloga seljanima bio potreban dodatni pešački most. Shodno tome da je obližnja planina prekrivena bambusom, ovo je bio glavni građevinski materijal. Gradilo se u skladu sa lokalnim okruženjem i resursima.

Most od bambusa

Most od bambusa (foto: Xuguo Tang)

Za razliku od gradnje drvetom i kamenom, bambus ima dobru izdržljivost i žilavost, a zahvaljujući tehnologiji "pečenja", zakrivljenje luka je lakše i kontrolisanije. Prerađeni bambus vremenom postepeno stvara otpornost, što dođe kao prirodno prednaprezanje.

Most od bambusa

Most od bambusa (foto: Atelier LAI)

Najprikladnije rešenje za most u rasponu od 10 metara jeste da bude jednostavno podržan od strane greda i da bude lučni. Međutim sa jedne strane obale reke, početak mosta dolazi u dirketan "sukob" sa dva stabla, pa ukoliko se tu postavi temelj mosta nesumnjivo će to uništiti korenje drveća. Zato je odabrana konstrukcija konzolnog tipa kako se ne bi ugrozilo ovo drveće.

Most od bambusa

Most od bambusa (foto: Atelier LAI)

Ograda u vidu rukohvata je u formi lukova i integrisana je sa ostatkom mosta i u jednom delu predstavlja njegovu najvišu tačku. Konzolni most od bambusa, oslanjajući se samo na snagu ovog materijala izgleda kao da “lebdi”. Kraj mosta je odvojen od suprotne obale, poput "slomljenog mosta", koji ostavlja utisak nesvakidašnje forme konzole i formira svojevrsnu poetsku dramu.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


PIRAMIDA
PIRAMIDA
SREMSKA MITROVICA
www.piramidasm.rs

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.com

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;