INFONET-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Ovo su načini uz koje ćete brzo i jeftino renovirati kuhinju i kupatilo

25.07.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Renoviranje kuhinje i kupatila veliki je poduhvat, posebno kada je budžet ograničen, što može biti slučaj i ukoliko ste stan kupili na kredit. Postoji mogućnost i da ste nekretninu nasledili, međutim nemate dovoljno novca za renoviranje ovih prostorija. To znači da stan morate izdati po dosta nižoj ceni, što vam se svakako neće isplatiti. Šta je onda rešenje?

Renoviranje

Ilustracija (Foto: Pexels)

Kompletna sanacija kupatila i kuhinje često je najbolja opcija, ali nekada prosto nismo u mogućnosti da sve sredimo "od poda do plafona". Ipak, postoje načini da svoj dom oplemenimo i sa mnogo manjim budžetom. Da, zahteva malo više našeg angažovanja i možda nije trajno rešenje, ali može biti dobro za prvu ruku.

Sanacija pločica - brzo i ekonomično rešenje

Tokom vremena, pločice u kupatilu i kuhinji gube sjaj, pod uticajem raznih faktora. Najveći neprijatelj kupatilskih pločica su kamenac, koji nastaje zbog vode, kao i buđ koja se pojavljuje zbog vlažnog okruženja.

U kuhinji je najčešći problem masnoća, koju je posle nekoliko godina teško skinuti. Vreme svakako čini svoje, jer na kraju krajeva ništa nije trajno.

Potpuno je prirodno da se ove prostorije renoviraju na svakih 5 do 10 godina, no usled velikih izdataka za materijal i majstore to nekada nije izvodljivo. Pločice ipak ne možete postavljati sami, potrebno je iskustvo i zanje, kako bi sve bilo pravilno postavljeno, posebno u kupatilu gde vodovodne instalacije igraju veliku ulogu.

Srećom, postoje dva jednostavnija i mnogo jeftinija rešenja koja vam mogu pomoći da osvežite izgled pločica, i to bez velikh troškova, potpuno sami. Jedno od rešenja je i farbanje pločica. Specijalne boje, koje su otporne na hemikalije i vodu, daće potpuno novi izgled vašem kupatilu.

Renoviranje

Ilustracija (Foto: Pexels)

Proces nije komplikovan, ali zahteva strpljenje i dobro planiranje. Pre svega potrebno je da dobro očistite kupatilo, a onda i da dobro osušite pločice. Nakon toga sledi brušenje i eventuelno lepljenje napuklih delova. Zatim je potrebno da pločice premažete prajmerom, a nakon 24 sata i trajnom bojom.

U roku od 72 sata vaše kupatilo biće spremno za upotrebu. Ukoliko imate keramičku kadu i njoj možete udahnuti novi život na ovaj način. Ove farbe postoje u raznim tonovima, a uvek se možete i poigrati sa raznim šablonima. Naravno, nakon kompletnog sušenja, možete izvući i nove fugne.

Druga zanimljiva opcija mogu biti i samolepljive folije ili tapete za pločice. Ove folije dolaze u različitim dezenima i teksturama, a otporne su na vlagu i lako se postavljaju. Procedura je slična, jer pre lepljenja pločice moraju biti čiste i suve.

Na ovaj način možete renovirati i kupatilski nameštaj, kao i kuhinjske elemente i time dodatno uticati na celokupnu estetiku prostora.

Renoviranje

Ilustracija (Foto: Pexels)

Plafonjere - idealno rešenje za kuhinje i kupatila

Plafonjere su često zanimljivo rešenje kada je u pitanju samo osvetljenje prostora, ali one imaju i druge prednosti. Ne živite u salonskom stanu, pa su vaši plafoni niski? Plafonjere su idelano rešenje, pogotovo za kuhinje i kupatila.

Lusteri često nisu praktično rešenje, zbog vlage u kupatilu, a nisu pogodni ni za kuhinje u kojima se kuva. Plafonjere ne zauzimaju mnogo prostora, a omogućavaju bolje raspoređivanje svetlosti.

Takođe, lakše su za održavanje, jer lusteri često mogu biti teški i zahtevni za čišćenje, dok su plafonjere obično kompaktne i jednostavnije za brisanje. Isto tako, plafonjere je mnogo lakše uklopiti u enterijer, a one svakako dolaze u raznim oblicima i dezenima - od minimalističkih, pa sve do klasičnih.

Svakako, značajna prednost koje imaju plafonjere jeste njihova energetska efikasnost. Moderne plafonjere često koriste isključivo LED sijalice, koje troše manje energije, a imaju i duži vek trajanja. Dakle, uštedećete i na računima za struju! Svakako, plafonjere donose moderan i čist izgled prostoriji, a svi znamo da je lepota u jednostavnosti.

Slavine kao ključni detalj

Kamenac, nastao zbog vode, najpre naruši izgled slavine. I koliko god da čistite on je opet nekako tu. Verujte nam, dovoljno je da zamenite samo slavine, pa da kuhinja i kupatilo sinu! Slavine su ozbiljan detalj, a doprinose i boljoj funkcionalnosti kuhinje i kupatila.

Renoviranje

Ilustracija (Foto: Pexels)

Postoji nekoliko popularnih vrsta koje možete pronaći po veoma povoljnim cenama. Najpre, bitno je da znate da se slavine prave od različitih materijala, ali vam savetujemo da uzmete one hromirane, jer je njihovo održavanje lakše, dok je vek trajanja znatno duži.

Takođe, važno je da napomenemo da postoje slavine koje su zidne, kao i one koje direktno naležu na kadu ili lavabo. U odnosu na vaše želje i potrebe, možete takođe pronaći i jednoručne slavine, slavine koje imaju ručke za toplu i hladnu vodu, slavine sa senzorom, kao i one koje imaju fleksibilno crevo koje se može izvući.

Pored ovoga, na vama je da ove prostorije ulepšate raznim detaljima, kao što su biljke, sveće, vaze, police ili pak zavese i slike. Naravno, kompletno renoviranje bi bilo dugotrajno rešenje, ali i ovo je način uz koji za malo novca možete renovirati vaš životni prostor.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


LEDVANCE2020-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


LORENCIC
LORENCIC
BEOGRAD-ZEMUN
www.lorencic.rs

MOGAL
MOGAL
BEOGRAD-ZEMUN
www.mogal.rs

MLG
MLG
BAČKI PETROVAC
www.mlg.rs

TIS
TIS
IVANJICA
www.tis.rs

DECOR FOIL
DECOR FOIL
BEOGRAD

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nikola 03.09.2024.
Prodje jun odavno, djubra i napustenih pump...
Maja Gavric 23.08.2024.
Moram priznati da sam malo zatecena ovim re...
Marko 19.08.2024.
Bravo, i hvala za edukativni tekst
Antihrist 19.08.2024.
Opet Kraljevo osta poslednja rupa na sviral...
Milan 12.08.2024.
Šteta što prvo nije napravljena pruga BG - ...

;