INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

"Plutajuća šuma" za zaštitu obale od vetra i talasa

18.06.2019. | Gradjevinarstvo.rs

Olujni vetrovi mogu da izazovu veliku štetu obalnim područjima, tako što stvaraju talase koji erodiraju obalu i uništavaju objekte u blizini. Međutim, projekat „plutajuće šume“ bi mogao umnogome da pomogne kod blokiranja vetra i talasa. Ova zakrivljena plutajuća konstrukcija bi bila duga otprilike 1 kilometar i mogla bi da se usidri na obalama rizičnih područja. Ovaj projekat osmislio je profesor Chien Ming Wang sa Univerziteta u Kvinslendu.

"Plutajuća šuma" za zaštitu obale od vetra i talasa (foto: Univerzitet u Kvinslendu)

Jedna od ključnih karakteristika ove konstrukcije je njena nagnuta betonska površina, koja bi omogućila talasima da bez razaranja rasipaju svoju energiju tako što nadolaze na nju.

Vertikalna ispupčenja na površini konstrukcije bi predstavljala „šumu“. Umesto drveća, ova „šuma“ bi se sastojala od plastičnih i betonskih cevi, od kojih bi svaka bila visoka 20 metara. Bile bi fleksibilne ali i dalje dovoljno čvrste da ih vetar ne pomeri. One bi tu stajale sa ciljem da ublaže vetar tj. da mu smanje brzinu kada stigne do obale. Nadolazeća voda bi mogla da uđe u svaku od ovih cevi što bi dodatno pomoglo kod rasipanja energije talasa.

"Plutajuća šuma" za zaštitu obale od vetra i talasa (foto: Univerzitet u Kvinslendu)

Tehnologiju „plutajućih šuma“ je patentirao Univerzitet u Kvinslendu sa nadom da će jednog dana nju moći da koriste zemlje sklone pojavi ciklona, kao što su Bangladeš, Mozambik, Tajvan i Filipini. U međuvremenu je napravljen model koji se testira u okviru univerzitetske laboratorije.

Wang kaže da su inženjeri do sada već razvili „razbijače talasa“ koji mogu da smanje njihovu visinu, ali do sada nije bilo ničega što bi „razbilo vetar“ pa su  oni prvi koji su postavili vetrobran na vrhu plutajuće konstrukcije.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;