INFONET-468X60-BANNER

Najbolji objekti čiji se završetak očekuje u 2017. godini

19.01.2017. | Amy Frearson | Dezeen

Muzej umetnosti u silosu žitarica, „odgovor“ Južne Koreje na „High Line“ i koncept inspirisan slikama kineskih predela su među najboljim objektima čiji se završetak planira 2017. godine, po izboru Amy Frearson, urednice Dezeena.

 

Zeitz Museum of Contemporary Art Africa - Južna Afrika - Heatherwick Studio

Firma sa sedištem u Londonu Heatherwick je projektovala muzej savremene afričke umetnosti u Kejptaunu, prateći sekcije nekadašnjeg silosa žitarica. Konstrukcija sadrži 42 vertikalne betonske cevi.

„Zeitz Museum of Contemporary Art Africa“ ili kraće „Zeitz MOCAA“, će sadržati ne manje od 80 galerija i biće sastavni deo kompleksa „V&A Waterfront“.

Više o ovome pogledajte ovde.

Slika 1. „Zeitz MOCAA“ (preuzeto sa www.dezeen.com)

 

Lego House – Danska - BIG

BIG je projektovao novi centar za posetioce za firmu Lego, koji se nalazi u rodnom gradu kompanije u Billundu. Osmišljen je tako da izgleda kao poređana gomila poznatih plastičnih kockica.

Osnivač firme Bjarke Ingels rekao je da je za ovaj projekat koristio osnovne 2x4 lego kocke kao dizajnerski alat. Zgrada će sadržati izložbeni prostor, kafić i prodavnicu, ali i niz javnih krovnih vrtova.

Više o ovome pogledajte ovde.

Slika 2. „Lego House“ ((preuzeto sa www.dezeen.com)

 

King Abdulaziz Center for World Culture - Saudijska Arabija - Snøhetta

Jedan od najvećih projekata firme Snøhetta do sada jeste „King Abdulaziz Center for World Culture“. Ovaj kulturni objekat će se prostirati na površini od 100.000 kvadratnih metara i u okviru njega će se nalaziti gledalište, bioskop, biblioteka, izložbeni prostor, muzej i arhiva.

Fotografije skoro kompletirane konstrukcije su se već pojavile, otkrivajući loptastu formu obloženu metalnim cevima. Međutim, zgrada neće biti otvorena za posetioce sve do druge polovine 2017. godine.

Više o ovome pogledajte ovde.

Slika 3. „King Abdulaziz Center for World Culture“ (preuzeto sa www.dezeen.com)

 

Apple Campus 2 – SAD - Foster + Partners

Prošlo je više od šest godina od kako je firma Normana Fostera prvi put predstavila svoj projekat za novi „Cupertino“ kampus za Apple. Ovaj kompleks u formi ogromnog obruča je konačno spreman da otvori svoja vrata za javnost po prvi put.

„Apple Campus 2“ će sadržati objekte i kancelarije za istraživanje i razvoj, fitnes centar, kafić i dvoranu sa 1.000 mesta za sedenje a sve u cilju promovisanja kreativnosti i saradnje među osobljem.

Više o ovome pogledajte ovde.

Slika 4. „Apple Campus 2“ (preuzeto sa www.dezeen.com)

 

Concrete at Alserkal Avenue – UAE - OMA

Firma Rem Koolhaasa će predstaviti svoj prvi projekat u Dubaiju ove godine - kulturni centar koji će biti domaćin velikih javnih događaja, likovnih izložbi, predstava i konferencija.

Transformisanje četiri skladišta u okviru projekta će kao rezultat dati novi eksterijer – betonom poprskanu fasadu. U unutrašnjosti će se četiri pokretna zida visoka osam metara rotirati i pokretati kako bi se omogućio različit prostorni raspored.

Više o ovome pogledajte ovde.

Slika 5. „Concrete at Alserkal Avenue“ (preuzeto sa www.dezeen.com)

 

Chaoyang Park Plaza – Kina - MAD

U proteklih nekoliko godina osnivač MAD firme Ma Yansong predstavljao je svoj koncept za „shan-shui grad" - projekat urbanog razvoja inspirisan oblicima prikazanim na tradicionalnim kineskim slikama pejzaža. Godine 2017. biće realizovan prvi primer ovog projekta u Pekingu.

„Chaoyang Park Plaza“ je kompleks koji sadrži nebodere, poslovne zgrade i javne prostore. Sve je projektovano tako da podseća i liči na planine, brda i jezera.

Više o ovome pogledajte ovde.

Slika 6. „Chaoyang Park Plaza“ (preuzeto sa www.dezeen.com)

 

Museum of the Human Body – Francuska - BIG

BIG će pored već spomenutog projekta „Lego House“ u 2017. godini otvoriti  i muzej u Monpeljeu koji će izgledati kao ljudsko telo posmatrano sa umetničke, naučne i društvene tačke gledišta.

Zgrada površine 7.800 kvadratnih metara će se sastojati od osam zakrivljenih povezanih prostora, sa iskošenim krovovima koji vire iz zemlje u različitim pravcima. Neki od njih će biti popločani, dok će drugi biti prekriveni travom.

Više o ovome pogledajte ovde.

Slika 7. „Museum of the Human Body“ (preuzeto sa www.dezeen.com)

 

Seoul Skygarden - Južna Koreja - MVRDV

Od kada je prvi put otvoren „High Line“ - uzdignuti park u Njujorku 2009. godine, doveo je do toga da bude inspiracija desetinama sličnih projekata širom sveta. Jedan od prvih koji će biti završen je MVRDVov koji će transformisati uzdignuti put u Seulu u javni park.

Arhitekte su radile sa holandskom firmom Studio Makkink & Bey i dizajnerom za pejzažnu arhitekturu Ben Kuipersom na transformisanju 938 metara dugog nadvožnjaka „Seoul Station Overpass“, kako bi stvorili novi pešački put koji će imati 254 vrste drveća, žbunja i cveća.

Više o ovome pogledajte ovde.

Slika 8. „Seoul Station Overpass“ (preuzeto sa www.dezeen.com)

 

Guardian Art Center – Kina - Büro Ole Scheeren

Očekivani završetak je bio planiran u 2016. godini ali će ipak ovaj kulturni kompleks biti otvoren u 2017. godini. Nalazi se u sendviču između „Forbidden City“ u Pekingu i trgovačke četvrti. Ovaj kompleks će biti sedište najstarije kineske aukcijske kuće umetninama, plus će se tu nalaziti i galerija, prostorije za organizovanje događaja i hotel sa kapacitetom od 120 soba.

Niži nivoi ove građevine su nalik klasterima malih blokova, koji odgovaraju karakteristikama starih „hutong“ naselja (specifično za tradicionalne kineske kuće), dok će velika šuplja konstrukcija nazvana „plutajući prsten" biti podignuta na vrhu.

Više o ovome pogledajte ovde.

Slika 9. „Guardian Art Center “ (preuzeto sa www.dezeen.com)

 

Design Society – Kina - Fumihiko Maki

Firma V&A takođe otvara drugi projekat u 2017. godini - muzej u Šendženu, kreiran u saradnji sa China Merchants Group.

Od projekta „Design Society“ se očekuje da će postati prvi veliki institucionalni projekat u Kini i „potući“ projekat firme Herzog & de Meuron „M+ museum“.  Projekat je delo japanskog arhitekte i dobitnika Pritzkerove nagrade, Fumihiko Makija.

Više o ovome pogledajte ovde.

Slika 10. „Design Society“ (preuzeto sa www.dezeen.com)

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;