INFONET-468X60-BANNER

LEED sertifikovana poslovna zgrada u Ankari podiže standarde za građevinsku industriju

06.05.2015. | Inhabitat

Ova sjajna LEED Platinum sertifikovana poslovna zgrada u Ankari, Turska, inkorporira najsavremenije održive tehnologije. Zgrada, projektovana od strane arhitektonskog biroa Avci Architects, služi kao sedište turskih izvođača radova (TMB) i nedavno je dobila nagradu Međunarodni projekat godine u Londonu.

Zgrada poseduje podzemni termalni lavirint i aktivni sistem hlađenja termalne ploče koji iskorišćava varijacije u dnevnoj temperaturi lokalne klime radi smanjenja energetske potrošnje.

Vazduh koji se zagreva zbog rada mašina i prisustva ljudi se sakuplja u ventilacionima kanalima i prenosi do jedinice za rekuperaciju toplote. Pošto je prisiljen da putuje duž dugačkog enterijera nalik lavirintu, topli vazduh se hladi dok se kreće, gubeći svoju toplotu pre nego što stigne do klimatizacione jedinice.

Pažljivo projektovana fasada je napravljena od dva sloja - prvi sistem od stakla bez okvira i metalnih panela, i drugi napravljen od mreže od nerđajućeg čelika. Različita transparentnost dobijena višeslojnom fasadom omogućava radnicima i posetiocima da održi vezu sa eksterijerom.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;