INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Proizvodnja električne energije unutar gradskih vodovodnih cevi

24.02.2015. | Gizmag

Postoji dosta vode koja se konstantno kreće kroz gradske cevovode većine velikih gradova. Iako je sama voda već predodređena za razne namene, zašto ne bismo iskoristili njen tok za proizvodnju hidroelektrične energije? Pa, to je upravo ono što je kompanija Lucid Energy uradila sa svojim sistemom LucidPipe Power Sistem, a grad Portland u državi Oregon, SAD, je poslednji grad koji je usvojio ovu tehnologiju.

Sistem LucidPipe jednostavno zamenjuje deonice postojećih konvencionalnih vodovodnih cevi pod nagibom, koje se koriste za prenos pitke vode. Kako voda protiče kroz njih, ona vrti turbine prečnika 107cm (42 inča), od kojih je svaka prikačena na generator na spoljašnjoj strani cevi. Prisustvo turbina navodno ne usporava protok vode značajno, tako da praktično one nemaju uticaj na efikasnost vodovoda.

Portlandski sistem od 200kW je privatno finansiran od strane kompanije Harbourton Alternative Energy, a njegova postavka je završena krajem prošlog decembra. Sada je u fazi testiranja pouzdanosti i efikasnosti, što uključuje i proveru da svi senzori i pametni sistemi kontrole rade kako treba. Zakazano je da sistem otpočne punu proizvodnju električne energije do marta.

Kada bude u punom kapacitetu, očekuje se da će generisati u proseku 1.100 megavata časova energije godišnje, što je dovoljno za napajanje oko 150 domova. Tokom narednih 20 godina, sistem će takođe generisati oko 2 miliona dolara profita u prodaji energije za kompaniju Portland General Electric. Posle isteka tog perioda, vodoprivreda grada Portlanda će imati pravo da otkupi sistem odmah, zajedno sa svom energijom koji on stvara.

Za sada, novi LucidPipe Power sistem je jedini u Portlandu. Ukoliko se pokaže uspešnim, međutim, drugi projekti ovog tipa mogu slediti. Prethodno instalirani sistem obezbeđuje energiju u gradu Riversajd u Kaliforniji od 2012. godine.

Ukoliko vam se sviđa osnovna ideja ove tehnologije, postoje i manji slični sistemi koji mogu biti postavljeni u okviru vašeg sopstvenog doma. Na primer, Pluvia sistem proizvodi električnu energiju iz toka kišnice sa krovova.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;