W.I.N.D. kuća na daljinsko upravljanje je kuća budućnosti, dostupna danas

04.02.2015. | Inhabitat

Pre deset godina, ukoliko bi vam neko rekao da kuća može biti upravljana sa daljinskim upravljačem, pomislili bi da misli na neki futuristički dom iz naučno-fantastičnog filma poput Blejd Raner. Kuća W.I.N.D. biroa UNStudio dokazuje da je budućnost stigla - makar što se tiče dizajna kuća.

Sa sveobuhvatnim sistemom koji kontroliše solarne sisteme grejanja, hlađenja i vode, ova predivna „pametna kuća“ može izgledati kao nešto iz futurističkog filma, ali je veoma stvarna - i ona je idealan primer onoga što moderna stambena arhitektura može biti.

Kuća je izgrađena na kraju selu u severnoj Holandiji, i ona integriše modernu tehnologiju sa prirodnim, ekološkim materijalima kako bi se dobio životni prostor koji je energetski efikasan i bezbedan, kao i pogodan i lako upravljiv.

Iako je cilj prilikom izgradnje kuće W.I.N.D. bilo stvaranje net-zero zgrade koja može da odgovori na potrebe savremenog životnog stila, kuća takođe oličava poštovanje životne sredine, kao i dobrobit njenih stanara.

Ovo je objekat koji se može prilagoditi i rasti sa promenama porodičnih potreba, sa praznim arima zemljita koji se mogu prilagoditi mnoštvu svrha. Kuća je izgrađena na takav način da maksimalno iskoristi svoje prirodno okruženje.

Spavaće sobe i poslovni prostori su postavljeni u zadnjem delu kuće, gde obližnja šumska površina pruža prirodnu izolovanosti i tišinu. Nasuprot tome, životne oblasti imaju velike prozore koji nude panoramske poglede na polarne pejzaže, i pružaju obilje količine prirodne svetlosti. Prozori su napravljeni sa obojenim staklom, koje dozvoljava prodor dovoljne količine svetlosti u dom, ali i održava potrebnu količinu privatnosti.

Solarni paneli su postavljeni na krovu u blizini zadnjeg dela kuće, a energija sakupljena sa njima kontroliše električni sistem kuće. Pasivni solarni aspekti su uključeni u izgradnju zgrade, sa sunčevom svetlosti koja pruža i svetlost i toplotu, a prirodni glineni štuko koji pokriva zidove i plafone radi zajedno sa glinenom opekom na održavanju regularne unutrašnje temperature i klime.

Vazduh/voda pumpa je takođe ključna karakteristika doma - ova pumpa sakuplja otpadnu toplotu i raspoređuje je u celoj kući, pružajući grejanje zimi i hlađenje tokom toplijih meseci. Drvene lajsne na krovu i fasadi takođe imaju dvostruku svrhu stvaranja senke i obezbeđivanja otvora za dodatnu ventilaciju kupatilskog i kuhinjskog prostora.

Kuća W.I.N.D. je dokaz da je organaski, inteligentni dizajn zaista put budućnosti, i da je ta budućnost sada.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Denis 14.02.2020.
Molim vas za informaciju koja je cena izola...
Dejan 11.02.2020.
De se moze kupiti alat i materijali za ovaj...
Molan 08.02.2020.
cena vakum lifta ,izvodjac u Srbiji. Sprat...
Bojan Djordjevic 08.02.2020.
Interesuje me cena kljuc u ruke "kuca od st...
Lena 07.02.2020.
... neka dodju da svicarcima izgrade drugu ...