INFONET-468X60-BANNER

Bakarna kuća u Belgiji

22.01.2014. | Dezeen

Netretirana bakarna obloga koja pokriva zidove i krov ove kuće blizu Genta u Belgiji će postepeno menjati boju iz zlatno braon do živopisne tirkizne. Belgijski arhitektonski biro Graux & Baeyens Architecte želeo je da pruži kući „poetsku prolaznost“ postavkom bakarnih ploča sa vidljivim šavovima koji pokrivaju celu spoljašnjost kuće VDV, i koji su ostavljeni netretirani kako bi vremenom oksidirali.

„Želeli smo da integrišemo kuću u šumsko okruženje što je više moguće“, kaže arhitekta Bazil Grauk (Basile Graux). „Bakar nam je dao mogućnost da to uradimo, pošto će kontinuirano menjati boju tokom godina, od zlatne u početku ka plavoj, zatim braon i zelenoj na kraju.“

Dvospratna kuća se nalazi u Destelbergenu, istočno od centra grada, pored preostalog zida od cigle zamka koji je uništen tokom Drugog svetskog rata. Arhitekte su generisale nepravilan plan kuće izdvajanjem jednostavnog pravouganika i pravljenjem isečaka njegovom dužinom, stvarajući tri bloka koji su pod različitim uglovima jedan u odnosu na drugi.

Krov ima strmi zabat koji je modelovan po formi tradicionalnih seoskih farmi. „Tipična seoska kuća sa kosim krovom je arhetip koji je zaista uobičajen u Belgiji i severnim delovima Evrope vekovima, ali začudo taj arhetip nikada nije viđen kao moderan način gradnje“, objašnjava Grauk.

„Kada su urbanistička pravila zahtevala da kuća mora da ima kosi krov, mi smo to videli kao priliku da eksperimentišemo i da dodamo modernu intrepretaciju arhetipskog oblika kuće“, dodao je on.

Dva zabatna kraja su u potpunosti zastakljena, kao i dva trouglasta udubljenja duž strana zgrade, od kojih jedno sadrži glavni ulaz u kuću. Porodične sobe kao što je dnevni boravak i trpezarija se nalaze u prizemlju kuće, koje krasi mešavina podova od hrasta i mermera.

Spiralno stepenište vodi do prvog sprata kuće gde se nalaze spavaće sobe i kupatila, a najveća odlika ovog nivoa jesu ugaoni plafoni koji otkrivaju nagib krova iznad glave.

Fotografije: Filip Dujardin.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;