INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Biomaterijal i biogorivo od artičoke

13.01.2014. | Transmaterial

Artičoka (lat. Cynara cardunculus) je jestiva biljka poreklom iz zapadnog i centralnog mediteranskog regiona, gde je odomaćena još u antičkim vremenima. Ona je prilagođena suvoj klimi i jedna je od najrasprostranjenijih prirodnih resursa koji se mogu naći u Grčkoj. Nedavne studije su pokazale da su usevi artičoke u stanju da poboljšaju grčku ekonomiju kroz industriju biogoriva.

Iskorišćavajući neviđeni potencijal u ovoj novoj industriji, dizajner Spiros Kizis je razvio novi, 100 odsto biorazgradiv eko-materijal, i istraživao je moguće primene tog materijala u okviru dizajna proizvoda. On je izradio stočić za kafu, fotelju i trpezarijsku stolicu (na fotografiji) kako bi pokazao potencijal materijala za upotrebu u industriji nameštaja.

Materijal koristi prednosti delove artičoke koji se ne koriste u procesu proizvodnje biogoriva. Pošto se materijal biorazgrađuje nakon bacanja, a semenje artičoke je uključeno u proizvodnji, moguće je da će biljka rasti gde god da se proizvodi napravljeni od nje bace na kraju njihovog životnog veka.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;