INFONET-468X60-BANNER

Nameštaj koji štedi prostor

27.12.2013. | Večernje novosti

Multifunkcionalni elementi u domu - maštoviti dizajneri potrudili su se da svakom komadu nameštaja dodaju još jednu, dve ili više funkcija i tako značajno uštede prostor.

Kada je životni prostor skučen, najvažnije je da nameštaj bude adekvatan, ne samo što se veličine i oblika tiče, već i funkcija. Francuski dekorateri su prvi propagirali ideju da se iskoristi svaki milimetar u domu i tako olakša život ukućana, a italijanski stručnjaci za enterijer su se ubrzo pridružili i osmislili originalne, praktične elemente.

Zašto bi trpezarijski sto služio samo za obedovanje, a veš mašina samo za pranje rublja, ako može da zameni i druge uređaje? U saradnji sa inženjerima, maštoviti dizajneri potrudili su se da svakom komadu nameštaja dodaju još jednu, dve ili više funkcija i tako značajno uštede prostor, kako kuhinju, tako i dnevni boravak, spavaću sobu, hodnik...

Budući da garnitura za sedenje i biblioteka uglavnom zauzimaju najviše prostora u dnevnom boravku, kada predstavljaju jedinstvenu celinu, mogu da "oslobode" nekoliko kvadrata korisnog prostora. Isto tako, radni kutak je potreban kako deci tako i odraslima, jer većina zaposlenih danas radi i kod kuće. S obzirom na to da najčešće rade na kompjuteru koji ne zahteva veliku površinu, nema potrebe da se u mali stan smešta sto za računar, jer deluje rogobatno čak i kada je od stakla i sličnih transparentnih materijala. Dovoljna je jedna ploča, koja po potrebi može da bude i stalak za cveće ili za odlaganje pića, kao i da se prilepi uz zid kada se ne koristi i da deluje kao dekorativni predmet.

Dekorateri su kreirali čak i kućicu za kućnog ljubimca u fioci atraktivnog klub stola, tako da i kuce ili mace ne moraju da zauzimaju fotelje i sofe. Mnoštvo ideja je "ukradeno" iz dečjih soba, obdaništa i igraonica, gde je već duže od decenije trend da se iskoristi svaki milimetar prostora.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;