INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Istraživači sa Stenforda napravili bateriju koja se napaja kanalizacijom

25.10.2013. | Architect Magazine

Potraga za povećanom energetskom efikasnošću ne ostavlja ni jedan kamen neprevrnut. Prečišćavanje vode za piće i otpadnih voda, na primer, troši približno tri do četiri odsto ukupne energetske potrošnje u Sjedinjenim Američkim Državama. Naučnici sa Stanford Univerziteta su pronašli način da zaposle mikrobe koji stvaraju električnu energiju iz otpada, što je tehnologija koja ima potencijal da smanji ove energetsko opterećenje.

U njihovoj takozvanoj mikrobiološkoj bateriji, naučnici sa Stenforda Ju Cui, Kreg Kridle i Ksing Ksi iskoristili su ekgzoelektrogenske (exoelectrogenic) mikrobe - bakterije sposobne da prenose elektrone izvan ćelija - kako bi pretvorili kanalizacioni otpad u energiju. „Mi to zovemo pecanje elektrona“, navodi Kridle u saopštenju.

Istraživači su postavili mikrobe na ugljenična vlakna koja vrše funkciju električnih provodnika. U prisustvu otpadnih voda, organizmi stvaraju nove pipke između ugljenika i čvora oksida srebra, koji služi kao pozitivni elektrod. „Možete videti da mikrobi prave nanožice kako bi odbacili višak elektrona“, kaže se u saopštenju.

Tim procenjuje da baterija radi sa uporedivom efikasnošću vrhunskih komercijalno dostupnih solarnih ćelija. Iako je oksid srebra suviše skup da bi se masovno rasporedio, istraživači predviđaju da bi sa pravim materijalom, njihovi „umreženi mikrobi“ mogli da pomognu sa velikim prečišćavanjima otpadnih voda u postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda. U najmanju ruku, „mini elektrane“ mogu da proizvedu deo vredne energije potrebne za prečišćavanje otpadnih voda.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;