INFONET-468X60-BANNER

Termoplasting gravitacioni separatori

07.11.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Termoplasting je pionir u proizvodnji plastičnih gravitacionih separatora u Srbiji, ali i u regionu. Postavio je osnovu za razvoj i proizvodnju ovog proizvoda na domaćem tržištu pre više od 15 godina.

Separatori ulja štite životnu sredinu od zagađenja

Separatori ulja štite životnu sredinu od zagađenja (Foto: Termoplasting)

Danas se veliki broj domaćih preduzeća bavi proizvodnjom gravitacionih separatora, što je smanjilo uticaj uvoza ovih proizvoda.

Plastični gravitacioni separatori ulja funkcionišu tako što ulje koje je lakše od vode pluta na površini, dok voda ostaje ispod. Ovako odvojena ulja se mogu lako ukloniti i reciklirati ili odložiti na odgovarajući način, čime se smanjuje potencijalna šteta za životnu sredinu.

Ulje je lakše od vode i ostaje da pluta po površini

Ulje je lakše od vode i ostaje da pluta po površini (Foto: Termoplasting)

Kakva je korist od upotrebe separatora?

Gravitacioni separatori ulja su vrlo korisni u mnogim situacijama i industrijama iz više razloga:

  1. Zaštita životne sredine: Korišćenjem ovih separatora sprečava se zagađenje voda uljem, čime se štiti životna sredina i čuvaju vodni ekosistemi. To je posebno važno u situacijama gde postoji potencijalna opasnost od curenja ulja, kao što su marine, industrijska postrojenja i vozila.
  2. Usklađenost sa zakonima i propisima: Mnoge države i regioni imaju stroge zakone i propise koji zahtevaju odvajanje ulja od vode i pravilno tretiranje otpadnih voda. Korišćenje separatora ulja pomaže organizacijama da se pridržavaju tih propisa i izbegnu pravne probleme.
  3. Očuvanje resursa: Separatori ulja omogućavaju odvajanje ulja koje se može reciklirati ili na drugi način iskoristiti.
  4. Poboljšanje radnih uslova: U radionicama i industrijskim postrojenjima, korišćenje separatora ulja može poboljšati radne uslove tako što će se smanjiti rizik od klizanja po ulju na podu i smanjiti izloženost zaposlenih štetnim hemikalijama.
  5. Smanjenje troškova održavanja: Redovno korišćenje separatora ulja može smanjiti potrebu za čestim čišćenjem i održavanjem sistema za odvajanje ulja i vode, što može smanjiti operativne troškove.

Odluka o upotrebi ovih separatora zavisiće od specifičnih potreba i okolnosti vaše organizacije ili projekta.

Mnoge države imaju stroge zakone o pravilnom tretiranju otpadnih voda

Mnoge države imaju stroge zakone o pravilnom tretiranju otpadnih voda (Foto: Termoplasting)

Evo nekoliko faktora koje treba uzeti u obzir prilikom razmatranja upotrebe:

  1. Vrsta industrije ili aktivnosti: Ako vaša organizacija ili projekat uključuje rukovanje ili skladištenje ulja, goriva ili drugih potencijalno zagađujućih supstanci, separatori ulja mogu biti korisni kako bi se sprečilo curenje i zagađenje okoline.
  2. Zakonski propisi: Proverite lokalne, regionalne i nacionalne zakone i propise koji se odnose na upravljanje uljem i vodom. Ako su takvi propisi obavezni za vašu delatnost, separatori ulja mogu biti neophodni kako biste ostali u skladu sa zakonom.
  3. Ekonomska isplativost: Razmotrite troškove i koristi od korišćenja separatora ulja u vašoj organizaciji. Ocenite koliko često će biti potrebno održavanje i koliko će to koštati, kao i kolike su potencijalne uštede u resursima i troškovima za čišćenje i odlaganje otpada.
  4. Zaštita životne sredine: Ako vaša organizacija ima obavezu da se brine o zaštiti životne sredine i očuvanju prirodnih resursa, separatori ulja mogu biti ključni alat za postizanje tih ciljeva.
  5. Specifične potrebe: Razmislite o specifičnim potrebama vašeg projekta ili organizacije. Da li postoji rizik od curenja ulja ili zagađenja vode? Da li je potrebno odvojiti ulje od vode radi recikliranja ili drugih svrha?

Odluka o korišćenju gravitacionih separatora ulja treba da se donese na osnovu analize konkretnih uslova i potreba vaše organizacije ili projekta.

Izdvojeno ulje može da se reciklira

Izdvojeno ulje može da se reciklira (Foto: Termoplasting)

Koju vrstu separatora ulja odabrati?

Izbor između plastičnih i betonskih separatora ulja zavisi od specifičnih potreba i okolnosti vašeg projekta ili aplikacije. Svaki od materijala ima svoje prednosti i mane, pa je važno pažljivo razmotriti faktore koji su vam najvažniji kako biste doneli pravilnu odluku. Evo nekoliko ključnih karakteristika.

Prednosti plastičnih separatora ulja:

  • Korozija: Plastični separatori su otporni na koroziju, što znači da neće rđati ili propadati tokom vremena kada su izloženi vodi i hemikalijama.
  • Lakši transport i instalacija: Plastični separatori su obično lakši od betonskih, što može olakšati transport i instalaciju.
  • Fleksibilnost i prilagodljivost: Plastični separatori mogu biti oblikovani i prilagođeni različitim dimenzijama i konfiguracijama kako bi odgovarali specifičnim potrebama.
  • Brza instalacija: Plastični separatori često zahtevaju manje vremena za instalaciju u poređenju sa betonskim separatorima.

Prednosti betonskih separatora ulja:

  • Trajnost: Betonski separatori su izuzetno dugotrajni i mogu trajati decenijama uz minimalno održavanje.
  • Masa: Masa betonskih separatora može pomoći u područjima gde imamo veliki uticaj podzemnih voda. Svojom masom će anulirati silu uzgona koja se može pojaviti.

Separatori poboljšavaju radne uslove u industrijskim postrojenjima

Separatori poboljšavaju radne uslove u industrijskim postrojenjima (Foto: Termoplasting)

Odluka o tome da li su bolji plastični ili betonski separatori ulja zavisiće od vaših konkretnih potreba i prioriteta, uključujući budžet, uslove sredine gde se ugrađuju, saobraćajnog opterećenja…

Termoplasting može ponuditi i plastične i betonske separatore. Za više informacija pozovite 060/3999 787.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;