INFONET-468X60-BANNER

Mali priručnik za pripremu odbrane od sledeće poplave

05.12.2014. | Gradjevinarstvo.rs

Naš jednostavan priručnik za pripremu odbrane od poplave vam govori o bezbednosti, osiguranju, pakovanjima u slučaju nužde, načinima zaštite svoje porodice i imovine pred nastojećom poplavom, kao i savete o evakuaciji.

Sa rastom nivoa svetskih okeana i nastavkom topljenja polarnih kapa, pitanje nije da li će biti novih oluja i poplava, već kada! Nadamo se da će tragične poplave koje su pogodile Srbiju u maju i septembru ove godine doneti nešto više od velikog broja žrtava i ogromne materijalne štete. Nova politika vlade po pitanju ozbiljne zaštite od poplava na nacionalnom nivou je jako potrebna. Nadamo se da će politika vlade promovisati ne samo pomoć u slučaju katastrofe, već i sisteme odbrane od katastrofa. U međuvremenu, oni od nas koji žive u oblastima sklonim poplavama trebaju da preuzmu preventivne mere kako bi se lakše izborili sa sledećom poplavom. Ovde vam vaši lokalni štabovi za civilnu odbranu mogu pomoći u svim potrebnim informacijama o tome kako se pripremiti za narednu poplavu.

Prvo, raspitajte se o poplavnim rizicima koji postoje u vašem kraju u opštini ili mesnoj zajednici. Nakon ovogodišnjih nesrećnih iskustava, čelnici opština će vam sigurno izaći u susret sa svim vašim pitanjima i uputiti vas u lokalne štabove civilne odbrane ili krizne štabove gde možete dobiti sve potrebne informacije. Jednom kada znate koji su rizici, možete preduzeti posebne mere.

Poplavne mape pokazuju rizike od poplava za različite opštine i pomažu u utvrđivanju pokrivenosti osiguranja od poplava koje će vam trebati. Dosta kompanija i pojedinaca koji su izgubili svoje domove i kancelarije nisu bili osigurani protiv poplava iako žive i rade u riskantnim područjima. Iskustvo je neprocenjivo, ali najviše košta. Imajući u vidu poslednje iskustvo, možda trebate razmisliti o osiguravanju vaše imovine i posla od poplave. I to čak u situacijama kada se vaša imovina ne nalazi u direktno ugroženim područjima od poplave. Pored osiguranja od poplava, razmislite i o pojedinačnom osiguranju koje će pokriti dodatne sadržaje, tipa onih u vašem podrumu ili garaži.

Napravite pakovanja u slučaju nužde

Suočavanje sa poplavom će daleko lakše i manje stresno proći ukoliko imate osnovne namirnice spakovane pri ruci, i to na jednom mestu. Spakujte ih u jednu ili dve plastične kutije sa dobrim sistemom za zatvaranje. Pakovanje u slučaju nužde bi trebalo da sadrži najosnovnije namirnice, vodu, odeću i medicinska sredstva.

Lista najosnovnijeg sadržaja koji je pogodan za poplave i razne druge nepogode bi bio:

  • Voda: 4 litara vode po osobi po danu za najmanje tri dana za potrebe pića i lične higijene;
  • Hrana: najmanje trodnevno sledovanje trajne, nekvarljive, visokoproteinske hrane;
  • Ručni radio na baterije sa rezervnim baterijama;
  • Baterijska lampa i dodatne baterije;
  • Komplet za prvu pomoć;
  • Zviždaljka za poziv u pomoć;
  • Maske za lice kako bi pomogle u filtraciji zagađenog vazduha;
  • Vlažne maramice, vreće za smeće i plastične kese za ličnu higijenu;
  • Univerzalni francuski ključ ili klešta;
  • Ručni otvarač za konzerve;
  • Mape lokalnog područja; i
  • Mobilni telefon sa punjačem, invertorom ili solarnim punjačem.

Za dodatne preporuke šta to treba da se nađe u kompletima za prvu pomoć, posebno za porodice za posebnim potrebama, obratite se za savet lokalnim štabovima za krizne situacije i/ili crvenom krstu. Oni će vam takođe preporučiti i uspostavljanje komunikacionog plana za porodicu, u slučaju da vi i vaši bližnji niste zajedno kada se desi nesreća, uključujući i dogovor unapred o tome kako ćete doći na sigurno mesto, kontaktirati jedno drugo i ponovo se sresti. On će vam takođe (plan) objasniti šta će svi u porodici raditi u različitim situacijama.

Kako da umanjite što je više moguće štetu od poplava

Ukoliko imate dovoljno vremena i upozoreni ste na neposrednu opasnost od poplava, možete minimizirati štetu od poplava. Međutim, moraćete da nabavite više stavki i da se pripremite pre poplave.

Podignite kućne uređaje

Ako očekujete prodor vode u svoj podrum i/ili prizemlje, ali imate malo vremena, možete pomeriti svoj kotao, bojler i druge aparate na viši nivo. U najmanju ruku, možete da uklonite njihove kritične komponente. Pripremanje frižidera, zamrzivača, mašina za pranje veša i sudova, mašina za sušenje veša za poplavu je relativno lako. Zatvorite vodovodne i gasne ventile, isključite električne kablove, i pomerite ove uređaje na viši nivo.

Pomeranje i iskuljučivanje drugih uređaja, kao što su kotao ili bojler je teže. Konsultujte se sa vašim serviserima o tome šta je izvodljivo i koji je to najpametniji i najsigurniji način pomeranja KGH opreme. Imajte na umu: trebaće vam niz različitih alata za isključivanje uređaja sa gasnih, vodovodnih i električnih linija.

Kako biste zaista pobedili poplavu, pomerite kućne aparate i električne ormane na gornji nivo trajno. Vlasnici kuća sa etažnim grejanjem mogu da se odluče da premeste kotao na viši nivo u kući. Prostor tu ne bi trebao da predstavlja problem, jer su moderni kotlovi veoma kompaktni i veličine velike mikrotalasne pećnice. Oni mogu biti korišćeni za zagrevanje vode za pokućstvo, kao i za grejanje prostorija. Sistemi za klimatizaciju, grejanje i hlađenje mogu biti smešteni u potkrovlju. Mašine za pranje i sušnje veša mogu biti sklonjene u ormar.

Instalirajte nepovratni ventil

Pored oštećenja vodovodnih instalija, poplava može da izazove povraćaj kanalizacije. Sa punim kanalizacionim kolektorima, kanalizacija može biti pogurana nagore u cevima do vaših uređaja koji su u podrumu ili prizemlju. Instaliranje nepovratnog ventila će pomoći u sprečavanju povraćaja kanalizacije. Oni su relativno jeftini i jednostavni za ugradnju.

Napravite sabirnu jamu u podrumu

Iako vam sabirna jama neće mnogo pomoći prilikom velikog poplavnog talasa, ona vam može pomoći sa manjim poplavama, kao što se dešava posle jakih kiša, kada se nivo vode podigne u podrumu. Pored toga, manja procurivanja se mogu nastaviti posle velikih poplava. Sabirna jama sa potopnom pumpom može vrlo lako da se izbori sa time i da vam pruži podstrek za brže sređivanje vašeg podruma nakon poplave.

Najbolja konfiguracija potopnih pumpi za sabirnu jamu za borbu protiv poplava zbog jakih kiša je zapravo kombinacija tri pumpe. Tri pumpe se nalaze u specijalno dizajniranom kućištu koje je hermetički zatvoreno. Ukoliko primarna pumpa ne može da održi korak sa prilivom vode ili ukoliko prestane da radi, sekundarna pumpa preuzima. Ukoliko nestane struje, rezervna (treća) pumpa na baterije preuzima.

Napravite nasip od vreća sa peskom

Nasip (brana) može biti izgrađena od vreća sa peskom i pokrivena sa folijom kako bi se sprečio prolazak poplavnog talasa. Gradnja nasipa je veliki poduhvat i oni zahtevaju pažljivo planiranje i izgradnju - nasip će verovatno pasti ako se ne izgradi pravilno. Izgradnja nasipa može biti izvodljiva ako ste vi (i vaši prijatelj) dovoljno sposobni da napunite i nosite nekoliko stotina vreća (i to u slučaju ako očekivani poplavni talas nije preveliki).

Vreće za pesak su jeftine i kompaktne za skladištenje (kada su prazne, naravno). Njihovo punjenje ne zahteva samo pesak - i obična zemlja će biti zadovoljavajuća. Osnova nasipa treba da bude dva do tri puta šira od visine nasipa, a vreće treba pologati sa naizmeničnim spojevima, baš kao što slažete cigle kada zidate.

Ako razmišljate o korišćenju nasipa radi zaštite vaše imovine od poplave, konsultujte se sa inženjerom o tome gde bi on trebao da bude izgrađen. Na primer, niže površine u blizini vaše imovine bi trebalo biti prve izgrađene. Sa planom u ruci, znaćete tačno koliko vam treba vreća i peska.

Pre nego što se evakuišete

Priprema za evakuaciju pre poplave je konfuzna i uznemirujuća. Ipak, odvojite vreme da pomerite što je više moguće stvari iz vašeg podruma i prizemlja (u zavisnosti od očekivanog poplavnog talasa). U najmanju ruku, pomerite porodične foto albume, knjige, dokumenta i odeću na viši nivo. Ne ostavljajte alate (bilo električne ili ručne) iza jer je njihova zamena skupa. Nemojte zaboraviti da pomerite male kućne aparate kao što su mali frižideri za hlađenje pića, grejalice i računari. Takođe, nemojte se ušuškavati u uverenje da voda neće preći veći nivo nego prošli put kada je bila poplava.

Pregledajte vaše dvorište i obezbedite bilo koji objekat koji može biti odnešen poplavom ili oduvan u toku oluje sa jakim vetrovima. Nemojte se zavaravati, poplavne vode mogu podići i odneti velike i teške objekte, koji mogu načiniti štetu vašem objektu bez imalo truda. Takođe, jaki vetrovi koji često prate poplave mogu razbacivati bez ikakvog problema baštenski nameštaj, suncobrane i delove ograde svuda unaokolo.

I konačno, isključite snabdevanje gasom i vodom na glavnim ventilima, kao i struju u ormaru pre nego što izađete iz kuće. Na taj način ćete pomoći u očuvanju vaše imovine tokom poplave koliko god da je to moguće.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


SAUTER-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;