INFONET-468X60-BANNER

Otpadna voda koja se sama čisti i rezultira sa više vode, a manje mulja

13.06.2014. | Gizmag

Korišćenje otpadne vode za čišćenje otpadne vode je premisa nove australijske tehnologije koja se oslanja na formiranje jedinjenja koja se nazivaju hidrotalcidi i koja rezultira sa manje mulja od tradicionalnog čišćenja vode sa krečom. U jednom testu, ekvivalent od 20 olimpijskih bazena otpadnih voda je tretirano, sa konačnim smanjenjem mulja do 90 odsto.

Hidrotalcidi su slojevite kristalne strukture karbonata, magnezijuma i aluminijuma, a ono što je najvažnije, oni mogu da apsorbuju nečistoće unutar sebe. Hemijskom manipulacijom ovih elemenata koji su „prirodno“ prisutni u otpadnim vodama u visokim koncentracijama, istraživači sa CSIRO-a (naučna agencija Australije) su izazvali formiranje ovih hidrotalcida.

Ovaj proces se javlja kako se koncentracija magnezijuma i aluminijuma menja i pH vode raste. Kako se kristali formiraju, unutar njih ostaju zarobljene i brojne druge otpadne materije - u testiranjima su one uključivale radijum, retke zemne elemente, anjone i prelazne metale.

Dobijena smeša može biti lako centrifugirana kako bi se razdvojio mulj, koga postoji manje zbog veće koncetracije i manje zapremine pomešane vode. Koncentrisani mulj može biti teoretski obrađen kako bi se povratili neki od metala i minerala iz smeše. Voda može biti efikasnije prečišćena posle, ukoliko je potrebno.

Sa smanjenjem obima mulja dolaze i prednosti u lakoći rukovanja i nižim troškovima transporta i odlaganja. Tehnološki proces se razvija za licenciranje od strane kompanije Virtual Curtain Limited. U video snimku ispod na engleskom jeziku, doktor Grant Daglas, viši istraživač u CSIRO-u, predstavlja proces i prednosti korišćenja otpadnih voda za samočišćenje.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;