Transparentna kuća u šumi

15.10.2013. | Gizmag

Kada se projektuju i izgrade na dobar način, postoji nešto jedinstveno privlačno kod kuća u šumi, o čemu mogu posvedočiti primeri tipa Crne magične kuće i Espinar kuće. Sada možemo dodati kuću nazvanu Tree in the house (Drvo u kući) iz Kazahstana, projekat lokalnog arhitekte Masova Aibeka, na našu rastuću listu sanjanih šumskih utočišta. S tim što je za sada ova kuća možda najneobičnija na spisku.

Smeštena na obodima planina blizu kazahstanskog najvećeg grada (i do 1997. godine, glavnog grada) Almate, kuća je projektovana za dve osobe. U suštini ona je jednostavna staklena cilindrična forma sa četiri sprata i spiralnim stepeništem. Glavna karakteristika kuće, pored transparentnosti, jeste drvo koje raste u sredini cilindričnog oblika po kojem je kuća dobila ime.

Materijali koji će se koristiti u izgradnji kuće uključuju staklo i metal, sa gips-kartonskim unutrašnjim pregradnim zidovima i podnim oblogama od drveta. Osnovna struktura će biti prefabrikovana u fabrici pre nego što se isporuči do parcele u šumi.

Izgradnja bi trebala da počne za pet meseci i završena 2014. godine po ceni od 361.000 američkih dolara (ne računajući zemljište). Ovo može delovati skupo, ali projektant uverava da slične nekretnine u okolini redovno prelaze cene od milion dolara. Arhitekta Aibek je potvrdio da je već dobio porudžbine za projektovanje i izgradnju još tri kuće.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Саша 30.06.2020.
Имам проблеме које сте описали. Две куће у...
Darko 22.06.2020.
Težište gužve će se preneti na raskrsnicu K...
Milan 16.06.2020.
Na zgradi u ulici Stanislava Sremčevića 1 u...
Bozo Ristanović 15.06.2020.
U periodu od pet godina nakon izgradnje hid...
Шумадинац 15.06.2020.
Нема разлога да се и јужни део пруге не изг...